Програма Виктория стартира от 14 април 2015г.

Необходими документи при постъпване:
 

1. Епикриза от операцията, с данни от имунохистохимия и хистология, указваща  стадия на заболяването по международната класификация ( TNM ).

2. Епикризи от химио- или лъчетерапия
(ако има) или документ от онколог, удостоверяващ терапията в момента.

3. Ако са минали 6 месеца от операцията – Етапна епикриза от наблюдаващия онколог.
 
4. Етапна епикриза от личния лекар.

 


5. ПКК, кръвна захар, чернодробни ензими /АСТА АЛАТ/, липиден статус,  урея, креатинин с давност не повече от 20 дни. Туморен маркер за млечна жлеза - СА15-3.

 

6. Ехография на черен дроб - до 6 месеца назад. Рентген бял дроб- до година назад. Разчитането на лекаря.


7. Направление № 7 /за хоспитализация/ по КП /клинична пътека/ 244 с МКБ Т 92.5 

 Болничен лист ще Ви бъде издаден за 11 дни. Носете ЛАК /лична амбулаторна карта/ за вписване на болничния лист.
 

По изискване на НЗОК изписването от болницата става на 11-ия ден в 8 ч. сутринта, след представяне на лична карта.

Приемът на пациенти е до 12 часа, ако не можете да стигнете до обяд в болницата -  на тел. 03132 22 04/ Баня/и 03376  2572 /Хисаря/, можете да резервирате легло от предния ден срещу заплащане.

Списък Баня 2015г.         Списък Хисаря 2015г.

==================================================================
Скъпи приятели, със заповед с № РД 28-70/12.03.2013г., издадена от бившия министър на здравеопазването, г-жа Десислава Атанасова, утвърждава заплащането на разходите по програма Виктория със средства на държавата. Грижата за оперираните от рак на гърдата български жени е допълнена с нещо много полезно. Благодаря от сърце на всички, които допринесоха за този неопровержим факт! Нека си позволим да се порадваме!
Нека признаем, че добрите идеи винаги намират път за реализация! Пожелавам си добрите ни идеи никога да не свършват!!!
Евгения Адърска

 

Заповедта може да се види тук МЗ! 

==========================================================================

 

Уважаеми дами,

Имам удоволствието да Ви информирам, че от 15-ти септември 2012г. започва записването за есенния сезон на програма Виктория.  Тази есен ни носи чудесната възможност да предоставим  безплатен достъп до програмата на 24 жени, претърпели операция от рак на гърдата и на още 24 с гинекологични злокачествени заболявания, които се нуждаят от лимфен дренаж на долни крайници.  Можем да Ви предложим този подарък благодарение на щедрото дарение на  дарител, пожелал анонимност. Неговата едниствена отплата ще бъдат Вашите думи на благодарност, които очакваме да споделите на страницата на АПОЗ или във групата АПОЗ и приятели във Фейсбук. Защото доброто няма име, но благодарността не е безлична. Чрез нея то се множи  и носи радост и надежда.

Моля, потърсете на страницата ни формуляра за кандидатстване в програма Виктория и заявете Вашето желание да я посетите. Останалото е в ръцете на нашите консултанти, под чийто медицински контрол за Вас ще се погрижат подобаващо в базата на Специализирани болници за рехабилитация в Баня, Карлово.

Е. Адърска

АПОЗ и приятелиКутия за писма на Програма Виктория

===================================================================

Програма ВИКТОРИЯ  е  съвременен комплексен модел за медицинска, социална и психологическа  рехабилитация на жени след оперативно лечение на рак на гърдата. Тя е разработена от специалисти по физикална медицина от „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс" ЕАД  , клинични психолози от Асоциация на пациенти с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и онколози. Рехабилитационната програма продължава десет дни и се  провежда в  една от базите на Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс в Банкя.  Програмата предоставя възможност  засегнатите жени да получат медицинска, психологическа и социална рехабилитация в продължение на десет дни.

 

 

Медицинска рехабилитация

 

 • Възстановяване двигателната активност на засегнатия горен крайник следствие хирургичната интервенция-мускулна сила, мускулна разтегливост и еластичност, обем движение в раменна става, финни движения в  ръка и пръсти. Лекар- физиотерапевт прави преценка на рехабилитационен потенциал, мануално мускулно тестуване, сантиметрия, ъглометрия и определя  рехабилитационна програма по време на десет дневния престой.
 • Профилактика на лимфния застой и свързаните с него последици- при нарушена двигателна активност, тежест и болка в ръката. Извършва се индивидуална и групова кинезитерапия,  лимфодренаж (апаратен и ръчен), дават се съвети за дейности от ежедневието- препоръчителни или противопоказни  с оглед профилактика на усложненията.
 • Възстановяване на общата двигателна активност и на доброто състояние на организма, преодоляване негативните ефекти от химио и лъчетерапията чрез дихателна гимнастика, разходки и теренно лечение на открито, климатолечение.
 • Осигуряване на пациентите на сигурност и информираност по отношение заболяването си, препоръчителни и противопоказани професии, дейности от ежедневието, хранене. Предоставя се възможност за консултации  с онколог, юрист и психолог

 

 


Социална и психологическа рехабилитация

 

 • Връщанe към дейностите на ежедневния живот, социализация, създаване на сигурност по отношение факта, че не са белязани завинаги от заболяването, не са различни, принадлежност към обществото, сигурност, че заболяването е лечимо.
 • Психотерапия- групова и  индивидуална
 • Занимания на открито
 • Арт терапия-рисуване, приложни изкуства
 • Трудотерапия чрез плетене, шиене, бродиране, градинарство, готварство
 • Музикотерапия, цветотерапия.

 

 

 Организиране на свободното време  
 • организиране конкурс за изработени или нарисувани сувенири (предмети)
 • организиране на кулинарен конкурс
 • занимателни и развлекателни игри  и танци в зала
 • оформяне на библиотека, чрез препоръчани от пациентите книги, книги, които биха искали да споделят, литература, която биха искали да прочетат и др.

 

 Оценка на постигнатото и  съвети


При вторичния преглед от лекар физиотерапевт  се дават указания

 • относно честотата и вида на провежданата рехабилитация.
 • относно специалистите, които могат да помогнат
 • позволени и забранени спа процедури и физиотерапевтични процедури.

 

Кои жени могат да се включат в  Програма ВИКТОРИЯ

Жени  след операция на рак на гърдата, приключили активното лечение, на адювантна терапия, най- рано 45 дни след оперативното лечение, със зараснала оперативна рана. Жени с класификация на тумора в 1 стадий, Т1-Т2, със или без лимфна дисекция-L0-L1, без далечни метастази M0.                                                                                                        

 

 

 

.

 

 

 


Десетдневния период на лечение да е поне 10 дни след поредната химиотерапия (ако се провежда такава) и 10-20 дни след последната лъчетерапия.

 

Необходими документи при постъпване:

 

Необходими документи при постъпване:

Епикриза от операцията, с данни от имунохистохимия и хистология, указваща  стадия на заболяването по международната класификация ( TNM ).

Епикриза от химио- или лъчетерапия (ако има) или документ от онколог, удостоверяващ терапията в момента

ПКК, кръвна захар, мастно - липиден профил, чернодробни ензими, урея, креатинин с давност не повече от 20 дни.

Туморен маркер за млечна жлеза - СА15-3

Ехография на черен дроб - до 6 месеца назад


Видео Програма ВИКТОРИЯ

 


Регистрационна карта за включване в Програма Виктория за РМЖ свалете от ТУК се приема по електронен път на имейл angelova67@abv.bg  или на адрес: гр. София -1000,
ул. „Стефан Караджа" No 24 ет.2 офис 7 АПОЗ - за програма Виктория


Програма Виктория се осъществява в
Специализирани болници за рехабилитация -
филиал гр. Баня Карловско и филиал Хисаря
Профилът във Фейсбук на Баня Карловско


За повече информация безплатен телефон 080011202,
скайп zelena80011202, мобилен
0879 815 804 - Любка Ангелова.