Доказване на диагнозата, лечение

Как се диагностицира ракът?

При съмнение за каквато и да е болест, лекарят първо пита за наличие на симптоми и извършва общ преглед. Когато има подозрение за раково заболяване, освен тези общи и много важни методи, докторът може да извърши още:

  • Пълни кръвни проби и тестове – повечето видове рак дават отражение върху кръвните показатели. Днес съществуват и различни кръвни маркери и тестове, специфични за определени злокачествени процеси.
  • Образно изследване – рентгенова снимка, ехография или високоспецифични методи като КАТ сканиране, ЯМР или ПЕТ. Те помагат за точна локализация на процеса и спомагат биопсията.
  • Биопсия – посредством различни хирургични методики се взема малко парченце тъкан от съмнителния участък и се изследва под микроскоп за наличие на ракови изменения. В повечето случаи, това е единствения сигурен начин да се постави или отхвърли диагнозата рак.

Как се лекува ракът?

Вида терапия, която ще се използва за лечение на рака зависи изключително много от локализацията на заболяването, разпространението на процеса, възрастта, общото здравословно състояние и множество други фактори. Най-кратко, лечението включва един или комбинация от следните методи:

Хирургично лечение – вид локална терапия, която се състои в хирургично отстраняване на тумора, заедно с част от околната тъкан. Понякога се налага по-голям обем на операцията, която включва премахване на здрави участъци, както и лимфни възли в които може да е метастазирал процеса.

Лъчелечение – също локален метод, при който се използват високоенергийни рентгенови лъчи, за унищожаване на тумора и намаляване количеството ракови клетки в предварително уточнена област. Източника на радиоактивно лъчение може да бъде както външен, така и вътрешен, под формата на малък контейнер, поставян в близост до тумора. Този вид терапия е безболезнен, но може да бъде свързан със странични ефекти от увредата на околните здрави тъкани.

Химиотерапия – част от така наречената системна терапия, при която се използват различни химически субстанции за унищожаване и смаляване на тумора и евентуалните метастази. Тези медикаменти се вливат директно в кръвообращението или се дават под формата на хапчета. Тъй като наред с раковите се увреждат и нормални клетки, този вид терапия е свързан с някои странични реакции. Те зависят предимно от вида и дозата на медикамента и могат да включват гадене, повръщане, слабост, косопад, различни инфекции. Тези ефекти са обратими и обикновено бързо изчезват след провеждане на лечение.

Хормонолечение – системна терапия, която използва зависимостта на някои видове рак от определени хормони за своя растеж и развитие. Чрез блокиране на раковите рецептори за даден хормон или намаляване количеството му в организма се постига ограничение на злокачествения процес.

Имунотерапия – вид системна биологична терапия, при която се стимулират собствените защитни сили на организма за борба с рака. Това е метод, който използва съществуващите в организма естествени противоракови субстанции и все повече се утвърждава в общия подход за лечение на злокачествените заболявания.

Източник: http://www.puls.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!