Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_ffpc_redirect_callback' not found or invalid function name in /home/oncobginfo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Безплатна рехабилитация за онкоболни от 2013 година | Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания

Безплатна рехабилитация за онкоболни от 2013 година

Безплатни процедури по рехабилитация ще могат да ползват онкоболните от следващата година. Това съобщи председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) Евгения Адърска. Програма “Виктория” е насочена към пациенти с рак на гърдата, тестикуларен и гинекологичен карцином. Те ще могат да ползват за 10 дни годишно базата на Специализирани болници за рехабилитация в Баня, Карлово. Очаква се програмата да бъде включена в държавния бюджет за 2013-а година.

До края на тази година има възможност общо 44 жени да ползват такава рехабилитация, а средствата са осигурени от анонимен дарител, обясни Адърска.

Още една важна придобивка очаква онкоболните от догодина. Помощта на психолога ще стане част от интердисциплинарното лечение на пациентите. Средствата са заложени в бюджет 2013. Десетилетие ни трябваше, докато го постигнем, каза Адърска, която е преминала успешно през страшната болест преди 13 години.

АПОЗ организира Академия за пациенти в 5 здравни заведения в страната – онкодиспансерите в Пловдив, Варна и Бургас, софийската болница ИСУЛ и варненската “Света Марина”. Целта е да се пренесат успешни практики от работата на асоциацията в самите болници. Споделеният пациентски опит е най-добрата възможност да се научат полезни неща, убедена е Адърска. Още по-важно е привличането към проекта на самите лекари и да се даде възможност те да разговарят с пациентите. Интересът към “Изкуството да живееш с рак” е голям, а амбицията на организацията е срещите да се случват поне 2 пъти месечно.

През декември ще бъде организирана международна конференция за антиракови политики в София. Идеята е да се покаже всичко, което е направено до момента в България: увеличеният в пъти бюджет през годините, достъпът до лекарства, специализирани програми, медицински стандарти, допълни Адърска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!