Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_ffpc_redirect_callback' not found or invalid function name in /home/oncobginfo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
В Световния ден за борба с рака: Спортът е решаващ в глобалната битка срещу рака | Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания

В Световния ден за борба с рака: Спортът е решаващ в глобалната битка срещу рака

33

Днес, в Световния ден на рака, милиони ще се включат в битката с една от най-смъртоносните болести в света – ракът. Под мотото “Ние можем” в много държави по света ще се насърчи активността на хората срещу коварното заболяване, което за по-малко от две десетилетия ще достигне до повече от 27 милиона годишно. Затова от международните организации, активни в битката с рака, насърчават спортни организации, фенове, спортни деятели да се включат активно в комуникирането на спорта като начин за предотвратяване на заболеваемостта от рак.

“В Световния ден за борба с рака трябва да вдъхновим хората да изиграят активна роля в битката с болестта, включително и чрез физическата активност. Около една трета от всички ракови заболявания са предотвратими, ако се промени начинът на живот, като се увеличи физическата активност и се води по-малко заседнал начин на живот. Голяма част от хората на активно лечение също могат да спортуват умерено, като консултират това със своя онколог.”, коментира Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания в България.

Освен превенцията, изследвания показват, че физическата активност значително помага на пациентите с рак не само да се справят със страничните ефекти от лечението (умора, депресия, увреждане на сърцето), но и намалява риска от влошаване на състоянието или повторно разболяване. По данни на UICC рискът от рецидив при рак на гърдата може да бъде намален с 40 на сто, ако се следват препоръчителни нива на физическа активност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!