Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_ffpc_redirect_callback' not found or invalid function name in /home/oncobginfo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
ГРИЖА - това е общата обществена отговорност за рака | Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания

ГРИЖА – това е общата обществена отговорност за рака

16

Беше преди почти 20 години, когато за първи път Световният ден за борба с рака, 4 февруари, влезе в личния ми календар. Оттогава съм го отбелязвала с най-различни чувства – от страх и негодувание, през неподправена надежда и гореща благодарност, до искрена възхита от висотата на човешкия дух, професионализъм, хуманност и доброта.

Срещах хора с различен профил, измерение и формат. Преосмислях всичко, което твърдим, че знаем за рака. С годините осъзнавах все по-ясно, че ракът не е просто болест. Той е особен социален феномен, който засяга всяко човешко същество, макар и по различен начин. 4 февруари с неговият световен обществен отзвук е едно потвържденията на това твърдение – гонг, сирена или просто напомняне, че всеки от нас може да направи нещо, за да ограничим щетите от рака. Нещо съвсем дребно на пръв поглед – да остане буден и ангажиран!

Тази година бихме искали да отбележим Световния ден на рака с призив към пациентите да участват в ПРОУЧВАНЕ инициирано от страните от Балканския регион, с цел да съпоставим възможностите (достъп и рамка грижи) и резултатите (увеличена преживяемост, трайни ремисии) от лечението в нашия регион и тези в страните от Централна Европа. Казват, че когато цифрите говорят и Боговете мълчат. Нека да дадем обективна представа за това това има ли значение къде точно живееш в Европа, когато си болен от рак. И да търсим възможности за изглаждане на различията. Важно е да отбележим, че в проучването могат да участват не само пациенти, а и техни близки и хора с опит в обгрижването на болен от рак. Планирано е резултатите от проучването и съпоставката на данни да бъдат оповестени на 18 април, Международния ден в подкрепа на пациентите.

За учените ракът все още е предизвикателство. За лекарите – мисия. За поразените и близките им – кауза. Ако се запитаме какво трябва да бъде ракът за обществото и за политиците, отговорът е един – ГРИЖА! Грижа е всяка правителствена програма в света за превенция, скрийнинг и ранно откриване на рак. Грижа е следването на непроменими политики за осигуряване на навременна диагностика, адекватно и ефективно лечение, стриктно проследяване и палиативни грижи на заболелите. Грижа е внимателното следене за наличието на достатъчно специалисти от всяка медицинска специалност, участваща в мултидисциплинарното лечение на рак. Грижа е удовлетвореността на тези специалисти. Грижа е синхронизацията на здравни и социални политики в отговор на специфичните нужни на хората с рак.

Нека да се вслушаме в предизборните обещания, чиято вълна предстои да ни залее съвсем скоро и да търсим опорните точки за грижа!

Автор: Евгения Александрова, председател на АПОЗ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!