Евгения Адърска, АПОЗ: Договорените от НЗОК отстъпки в цената на онколекарства ще доведат до промяна в здравната политика

Без съмнение договорените от Здравната каса отстъпки в цената на 88 лекарствени продукта ще доведат до промяна в здравната политика, в посока на повече грижа за онкоболните в България. Това каза пред Радио “Фокус” Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Според Адърска, процесът на ценообразуване и на движение на възможностите за осигуряване на по-сериозен достъп за лечение е много динамичен и изисква непрекъснато наблюдение и гъвкави решения.

“Превенцията би трябвало да бъде паралелен процес, даже много по-интензивен, покриващ много по-голям процент от хора, от тези които получават лечение. За всички, които работят в тази посока е ясно, че това са двата инструмента, които след дълги периоди от прилагането им започват да дават отражения в намаляването на заболеваемостта – скриниговите програми, всичките форми на организиране на скрининг”.

Евгения Адърска съобщи, че Националният раков регистър отчита повишена заболеваемост, но това е световна тенденция. Всички сериозно ангажирани държави взимат мерки, само в България има само единични усилия, от хора, които разбират заплахата, посочи Адарска и допълни, че в страната ни все още не е стартирала сериозна скринингова програма. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!