Евгения Адърска: Не би следвало да има листа на чакащите в онкоцентровете

11

Не би следвало да бъде възможно въвеждането на листа на чакащите в онкологичните центрове, каквото е и уверението на здравния министър Москов, коментира пред Дарик и председателят на Националната асоциация на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска.

По думите й, листа на чакащите може да бъде въведена единствено в големите болници, където медицинските интервенции позволяват да бъдат планирани.

Тя бе категорична, че няма паника сред пациентите, но единствената причина за това е, защото ръководствата на здравните заведения се държат адекватно и отговорно. Според Адърска обаче, рано или късно комфортът, от който се нуждае всеки пациент с онкологично заболяване ще бъде нарушен заради проблемите с финансирането.

“Всеки ден започваме работа като закононарушители.” Това каза в ефира на Дарик управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Калин Калинов по повод проблемите с финансирането на дейностите и лимитирания бюджет в едно от най-големите в страната специализирани здравни заведения. Той даде пример, че бюджетът за първото тримесечие е изразходван само за шест дни, а за месец април също вече има значително превишение на лимита. По думите му, дефицитът за първото тримесечие от новата година е около 1 млн. лв. и определи методиката за надлимитната дейност е мъртвородена.

“Най-много ни притеснява липсата на диалог с институциите”, заяви д-р Калинов като уточни, че нямат никакъв контакт с представителите на Здравната каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!