Започва Европейската седмица за предпазване от рака на маточната шийка

От днес стартира отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Тази година кампанията у нас ще се проведе под патронажа на Комисията по здравеопазването в парламента. Целта ѝ е да популяризира начините за превенция, първична и вторична профилактика на рака на маточната шийка.

България се включва в отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка за девета поредна година. През 2012-та година страната ни се присъедини към повече от 40 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу заболяването, финансирани благодарение на публични средства.

През последните пет години фокусът в рамките на Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка бе поставен върху създаването на широка политическа платформа и конкретните действия, които следва да бъдат предприети за ограничаване на заболяването в България.

Световни и европейски организации в сферата на здравеопазването, от години настояват за въвеждане на ваксините срещу основния причинител на рака на маточната шийка – пипалима вируса в националните имунизационни календари на страните и повишаване имунизационния обхват сред целевите групи там, където имунизацията вече е включена.

С приложението на ваксините се цели предпазване на младите момичета и жените от развитие на персистираща инфекция (над 6-12 месеца) с онкогенни типове на човешките папиломавируси (HPV), която се явява задължителен, етиологичен фактор за развитие на РМШ.

В световен мащаб са поставени над 100 милиона дози от ваксините срещу рак на маточната шийка.

Данните сочат, че всяка година от рак на маточната шийка в България се разболяват около 1100 жени, а 340 умират в резултат на заболяването.

В същото време статистиката показва, че 500 000 българки годишно подлежат на профилактични цитонамазки, а на изследването се подлагат по-малко от 10% от тях.

Специалистите са категорични, че навременното диагностициране на заболяването, е възможно само чрез редовни профилактични гинекологични прегледи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!