АПОЗ: Българите не разпознават симптомите на рака на белия дроб

43
  • Приблизително ¼ от пациентите в света са непушачи
  • Най-често срещан вид рак в Западна Европа и у нас
  • Ежегодно в България се разболяват около 4000 души
  • Заболяването засяга мъжете 6 пъти по-често от жените
  • Правилната диагноза е ключова за добрия изход – този вид тумори наброяват 8 разновидности

Ракът на белия дроб е най-широко разпространеното заболяване сред българите, което, обаче, не се разпознава достатъчно от гражданите. Това показват наблюдения на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. По данни на Глобалната белодробна ракова коалиция, цитирани в международно проучване, близо 3900 българи годишно се разболяват от рак на белия дроб. Всяка година загиват 3600 човека.

“Статистиката ни казва, че трябва да сме много внимателни към здравето.  Ракът на белия дроб е “тихо” заболяване, преминава често маскирано зад други, банални и лесно овладяеми състояния и не са малко случаите, в които българите се диагностицират много късно.”, коментира Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

Глобалната белодробна ракова коалиция (GLCC), която обединява организации и експерти в борбата с рака на белия дроб, член на която е и АПОЗ, алармира, че на световно ниво трябва да се увеличи финансирането на проучванията за рака на белия дроб. Световно изследване, в което е включена и България, разкрива финансов дефицит на финансирането на научни дейности, сравнено с това за други ракови заболявания. Ракът на белите дробове е причина за повече смъртни случаи, отколкото всяко друго онкологично заболяване, но изследването показва, че то е обект на едва 5.6% от ВСИЧКИ глобални научни изследвания на рака през 2013 г.

По-голямата част от изследванията за рак на белите дробове – 53% – са фокусирани върху лекарствата, генетиката и биомаркерите, като едва 1% от изследванията са насочени към разбиране и подобряване на палиативните и поддържащите грижи и проблемите, свързани с качеството на живот.  Това е въпреки факта, че по-голямата част от пациентите ще се нуждаят от поддържащи грижи, като се има предвид лошата преживяемост при рака на белия дроб.

“Палиативните грижи в България, включително и за рака на белия дроб, липсват. Това означава, че всеки, който се нуждае от медицинска грижа и подкрепа в последния етап на живота си, е оставен да се справя сам.”, коментира Евгения Александрова.

Късното откриване на заболяването е постоянен проблеми, засягащ лечението, но само 1,8% от общите научни изследвания за рака на белия дроб се фокусират върху скрининга и 4,4% върху диагностиката, се казва в проучването на коалицията.

В България трябва да се инвестират средства освен за наука, и за популяризиране за симпомите и лечението на рака на белия дроб.  “Трябва да бъдат увеличени значително научните изследвания на рака на белия дроб. Настоящата честота на дългосрочно оцеляване, в най-добрия случай около 15%, трябва да се повиши до нива, достигащи поне 50%, какъвто е случаят при пациенти с рак на гърдата, например”, коментира целите на Глобалната коалиция Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Неотдавнашен анализ на разходите, свързани с раковите заболявания в Европейския съюз, показва, че в сравнение с другите видове рак, ракът на белия дроб се свързва с най-високите икономически разходи – 15% от общите разходи за онкологично лечение. Следва финансирането на рака на гърдата – 12% и финансирането на лечение на колоректален рак – 10%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!