Жени Александрова, АПОЗ, по повод Световния ден за борба с рака: “Здравето е лична отговорност и заслужава да бъде приоритет в личната ни класация!”

Screenshot 2022-02-04 at 14.36.16

4 февруари е, Световния ден за борба с рака.

Не обичам думата борба и концепцията, че трябва да се борим, когато сме поразени от болест. Рязко контрастират с убеждението ми, че болният човек има нужда от грижа. Затова ще използвам повода да споделя мислите си, свързани с рака, пациентите, грижата.

В последните години все по-често се питам какво трябва да се случи, за да промени обществото ни нагласите си по отношение на рака?

Медицинската наука отбелязва все повече успехи в овладяването на тази сложна, капризна и безпощадна болест. Техниката и медикаментите, с които медицинските специалисти се въоръжават в постигането на тази цел, стават все по-прецизни и ефективни, хирургичните подходи стават все по-щадящи пациента и безкомпромисни към туморите!

Най-широко разпространените видове рак са всъщност най-лесните за ранно откриване и превенция. Но ние в България все още чукаме на дърво, гневно търсим и сочим виновници за високата заболеваемост и заставаме все по-встрани от разумното поведение, което може да ограничи щетите от рак – индивидуално за всеки човек и за обществото като цяло.

А рецептата е проста и по мое скромно мнение се крепи на три постулата:

Здравето е лична отговорност и заслужава да бъде приоритет в личната ни класация!

Как живеем, как се храним, колко сме активни физически, как се справяме със стреса, какви отношения поддържаме, как се отнасяме към тялото си и неговите болестни симптоми, как се отнасяме към себе си и към другите, как позволяваме да се отнасят с нас – всичко това влияе на нашето здраве. Колко често мислим за това?!?

Профилактичните прегледи са задължителна програма за всеки, без изключение!

Поне веднъж в годината дайте възможност на лекарите да преценят здравословното Ви състояние. Имайте своя доверен лекар! Направете си труда да го откриете и да му се доверите! Неприемливо е да имате личен фризьор, монтьор, банкер, туристически агент, а да намате доверен лекар… Когато се налага, търсете утвърдени специалисти!

Открит рано (не “навреме”!), ракът е лечим!

Ако попадате в рискова група поради фамилна обремененост, възраст или рискова работна среда, бъдете два пъти по-стриктни по отношение на профилактика и специализиран скрийнинг! Провеждайте ги в специализирани зравни заведения с опит в диагностиката и лечението на рак!

И накрая, но не на последно място, бъдете добри хора!

Прощавайте, приемайте, не съдете, не отричайте, радвайте се, дори когато радостта е чужда и съчувствайте, когато някой наоколо страда, помагайте, когато можете, стремете се към вътрешен мир и хармония с околния свят!

По-добро досега не е измислено, откакто свят светува.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!