Ще спре ли събирането на средства за лечение на онкоболни в чужбина?

1

В световния ден на здравето обръщаме внимание на една инициатива на Европейски съюз, чрез която страната ни ще може да обслужва по-пълноценно болните от онкологични заболявания, а онези, чиито медицински казуси са по-сложни – да пренасочи за лечение към европейски центрове.

Безплатно!

Вече няколко години онкологичната общност в България, представена от Българското онкологично научно дружество (БОНД) и асоциираните към него научни, пациентски и съсловни организации, работят активно за изготвяне на Национален противораков план.

Крайната цел е въвеждането на Европейски план за борба с рака, адаптиран специално за условията в страната ни, както и във всяка една страна-членка на Съюза.

Какво е заложено в Европейския противораков план и какви ще са ползите за нас?

1 милион души годишно са жертвите на рака в страните от ЕС, което прави една четвърт от общата смъртност. В същата година близо 3 милиона са новодиагностицирани. За да посрещне адекватно нуждите на засегнатите от тази диагноза хора и техните семейства, Европейската комисия е изготвила специален план за действие срещу рака.

Европейският противораков план ще бъде фокусиран върху изследвания и иновации, дигитализация и нови технологии и ще мобилизира финансови инструменти, с които ще подкрепя своите членове. Това ще даде възможност за обмен на експертиза и ресурси между подкрепящите държави в ЕС, както и между техните региони и градове с по-малко знания и капацитет.

По този начин Европейският план за борба с рака ще помогне на изследователите да обменят открития между “малки” и “големи” държави-членки и да имат достъп до важни здравни данни за потенциалните причини за онкологичните заболявания, както и за насочените за тях терапии. По този начин медицинските екипи и болниците ще могат да се възползват от споделената помежду си информация.

Изключително важен момент в това е, че в Европейския план се предвижда да се направи дигитална карта на всички онкологични клиники и пациентите със сложни състояния ще имат право да се лекуват в най-напредналите онкологични центрове. Така пациентите в целия ЕС ще имат достъп до оптимални грижи и терапии.

Как обаче ще се преодолеят огромните разлики между 27-те държави членки в областта на борбата срещу болестта? За целта всяка държава трябва да изготви свой Национален противораков план.

Какво правим ние в тази връзка?

През февруари т.г. беше създаден Национален онкологичен алианс, който обедини 22 неправителствени организации – практически всички структури, които активно работят по темата. Основната цел на новото обединение е да изготви документ, който да подпомогне работната група към Министерство на здравеопазването, ангажирана с Националния противораков план.

“Поставили сме изграждането и въвеждането на Национален противораков план сред водещите инициативи на Министерство на здравеопазването. Считаме, че онкоболните в България трябва да бъдат приоритет на министерството.”,  каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев по време на проведената на 30-31.03 Национална конференция по онкология, организирана от БОНД. В научния форум основен акцент бе изграждането на приоритети и стъпки от последователни действия за осъществяване на този план.

Изграден по сходство с Европейския, и Националният противораков план е структуриран около 4 основни области: превенция и профилактика, иновативна диагностика, лечение и качество на живот на активно болните и преживелите лица.

По време на Конференцията обаче стана ясно, че трябва да се направят приоритетно определени промени, като преструктуриране на онкологичното здравеопазване, апаратурно и квалификационно обезпечаване на онкологичните лечебни заведения – бивши диспансери, които сега са пререгистрирани като комплексни онкологични центрове или специализирани болници за онкологични заболявания. Специално внимание беше обърнато на иновативната диагностика и необходимостта от патолози, нуклеарни медици и др. базови специалисти, за да бъдат приложими адекватно иновативните терапии.

Ролята да възстанови екипния подход и обезпечи учебни инициативи бе дадена на БОНД. Това означава, че Дружеството ще трябва да създаде унифицирана за всички медицински университети в страната учебна програма по медицинска онкология, която да отговаря на европейските критерии.

Съвременните методи на хирургично лечение и провеждането му по световни стандарти от мултидисциплинарни екипи бе още една тема, която получи заслужено внимание на форума. Бяха обсъдени и моделите на достъп до съвременно лекарствено лечение, както и реимбурсните механизми.

Конференцията е първото събитие от годишната научна програма на БОНД, чиято цел бе освен да запознае българските медицински специалисти с последните достижения в областта на научната и клинична онкология, но и да подпомогне разработването на Националния противораков план.

В рамките на конференцията представяне направи и председателката на АПОЗ Евгения Александрова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!