АПОЗ в подкрепа на Национална информационна кампания за рака на белия дроб

1

„Аз така си кашлям“ – под това мото стартира Национална информационна кампания за рака на белия дроб. Зад образователната инициатива застават Българско онкологично научно дружество, Българско научно дружество по имуноонкология, Българска асоциация по медицинска онкология, Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и фармацевтичната компания AstraZeneca. Началото на кампанията се поставя през ноември, когато отбелязваме Месеца за борба с рака на белия дроб.

Целта е инициативата да провокира българите към активност по отношение на тяхното собствено здраве. Именно затова, в допълнение на мотото „Аз така си кашлям“, организаторите добавят и въпросите „Колко пъти си го казвал?“ и „Колко пъти си го чувал?“.

Чрез редица активности онлайн и в медиите, инициаторите на кампанията ще опитат да дадат отговор на най-често задаваните въпроси, да привлекат вниманието на обществото към рисковите фактори и симптоми, но най-вече да провокират хората към активност по отношение на тяхното здраве. Ранната диагностика е ключова за по-дългата преживяемост, затова редовните прегледи и скрининг са съществено важни. Близо 62% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий, като това се дължи на късното диагностициране на заболяването.

Инициативата е под надслов „Аз така си кашлям“, тъй като един от водещите симптоми на заболяването е кашлицата. Не са за подценяване и други симптоми като: задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), храчене на кръв и пр. Част от тях лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата. Около 90% от новодиагностицираните пациенти с белодробен карцином имат изразени симптоми при поставяне на диагнозата, а едва 10% от пациентите нямат симптоми.

Темата е все по-актуална у нас, където на година диагностицираните с белодробен карцином са над 4000, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска. Най-честата причина за рак на белите дробове е тютюнопушенето. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионална експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, фамилната обремененост.

Кампанията „Аз така си кашлям“ е продължение на глобалната инициатива “Ново нормално, същият рак“, която стартира през 2020 г. Посланик на кампанията е известният актьор Башар Рахал. Повече информация за инициативата и за рака на белия дроб може да се намери на онлайн портала www.azcare.bg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!