Grand Prix за “Отива една жена при лекаря” на ФАРА

“Отива една жена на лекар” е кампанията, която бе удостоена с новоучредената награда Grand Prix на тазгодишното 14-о издание на рекламния фестивал ФАРА у нас. Кампанията на АПОЗ, а визията е дело на агенция Reforma, а отличието се присъжда единствено след единодушно мнение от страна на оценяващото жури, че кандидатът за приза, има потенциал да се състезава за награда на международни конкурси.

Защо точно на мен” е въпрос, който си задаваш, когато лошото вече те е връхлетяло. Целта на инициативата “Отива една жена при лекаря” е изобщо да не достигаш до този въпрос. В основата на кампанията за превенция на рака на гърдата е едноименната книга на Рей Клуун, концепцията е “прочети и предай нататък”, а зад целия проект стоят доброволният труд на група хора с гражданско мислене и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). Всеки може да поръча книгата “Отива една жена при лекаря” през апликацията във Фейсбук със същото име. И веднага да я получи безплатно с доставка на посочен адрес.

Изданието има една първа, специална страница, която дава пълна информация за проекта. От получателя се искат две неща – да въведе в апликацията кода, който е на тази страница и след като прочете книгата, да я даде на свой близък, или на когото той прецени. Ако е отговорен към себе си, може да си запише преглед за мамолог и след това да го отбележи, отново във Фейсбук апликацията. Всичко това ще помогне да се проследи пътя на книгата и всяко едно копие да се превърне във верига на живота, а и да се направи своеобразна форма на здравна социология – да се разбере колко жени са прочели книгата и това ги е накарало да се прогрижат за живота си.

“Наричаме проекта хуманен експеримент, защото вярваме, че може да донесе живот на много жени в България. Ракът на гърдата е напълно лечим, ако бъде открит навреме. Именно това АКО ни подтикна да организираме експеримента. Защото почти всички жени знаят, че превенцията е важна и въпреки всичко не се преглеждат редовно, защото някъде дълбоко в себе си вярват, че точно на тях няма да им се случи. Книгата на Рей Клуун преобръща това схващане с директния си и прям стил, “който подобно на диагноза удря като с чук”, обясняват инициаторите.

До този момент поръчаните книги през Фейсбук апликацията са над 1150 броя, а 810 души са регистрирали кодовете си от книгата във Фейсбук, за да бъде проследен техния път. Също така според анкетата в социалната мрежа, 230 жени до този момент са отишли на профилактичен преглед за рак на гърдата, след като са поръчали и прочели книгата. Вероятно бройката им е по-голяма, но част от хората не са отразили своя преглед на страницата.

В книгата, както и на страницата във Фейсбук могат да бъдат намерени контактите на кабинети за профилкатика на рак на гърдата, които са препоръчани от АПОЗ и се ползват с висока степен на доверие от пациентите.

Авторът на книгата Рей Клуун успешно се занимава с маркетинг, преди да поставят диагноза “рак на гърдата” на съпругата му, и тогава всичко се обърква. Тя си отива от нашия свят, а той успява да напише най-истинската, тъжна, смешна, болезнена и безценно полезна “Отива една жена при лекаря”. След издаването си романът има все по-увеличаващи се продажби и се превръща в бестселър на годината в Холандия. Издаден е в над 20 страни. Рей Клуун дари безвъзмездно правата на книгата си за България за тиража на кампанията “Отива една жена при лекаря”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!