Евгения Адърска: От 2008 година не е имало толкова тежък случай с медикаменти за рак, както сега с “Афинитор”

През 2008 година от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания направихме чудеса списъкът с лекарства, които НЗОК плаща, да се отвори и да се добавят в него всички нови препарати за рак, които медицината е измислила в желанието си да подчини това заболяване на някакъв вид контрол. Това каза за Агенция “Фокус” Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). “Тогава имаше и едно увеличение на бюджета, което задоволи доста голяма част от потребностите. И от 2008 година насам не е имало толкова тежък инцидент като с медикамента “Афинитор”. Аз затова се чувствам като ударена в лицето. Сигурна съм, че се е стигнало дотук, защото някой е оставил нещо за после”, каза още Адърска във връзка с решението на Надзорния съвет на НЗОК отказа да не финансира медикамента “Афинитор”, който е необходим на болни от рак на гърдата. 

“Целият казус е навързан с абсурди и се стигна дотам, че цялото неглижиране на този проблем трябва да се плати от пациентите. Според мен всеки трябва да си сведе очите, да си свърши работата и цялата дандания по медиите да спре, защото ме е срам, че съм българче. Разбирам, че НЗОК е в правото си. В края на четвъртото тримесечие на годината такова решение не могат да вземат, но е в правото си в този момент. Казусът стои при тях от месец март. Защо досега не е поставен на обсъждане и не е влязъл в разглежданите проблеми, не мога да кажа и не искам да предполагам, но е факт. НЗОК трябваше да каже – имаме проблем, хайде да намерим решение, вместо да заявяват – ние сме дотук. Всички знаем, че по дефиниция касата няма пари. Но отговорът, че няма пари, не решава проблема, а нерешеният проблем не може да бъде заметен под килима. По-разумно ми се струва да се хаби енергия за намиране на решение на проблема, отколкото да се обяснява колко сме невинни. Никой нямаше да бъде обвинен, ако си беше направил труда да реши проблема”, обясни Адърска. По думите й, това е липса на етика и съпричастност.

“Ситуацията е абсурдна и срамна за българското обществото. От НЗОК посочиха 300 причини защо Надзорния съвет гласува “за” изваждането на лекарството от позитивния списък. За мен това е абсолютен срам като български гражданин”, допълни Адърска. 

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова каза, че ще предложи на Надзорния съвет да преразгледа решението за медикамента и да се проведат срещи с представители на фирмата-вносител. По думите на д-р Тодорова, тя не може да вземе еднолично решение, но ще се търсят варианти.

“Надявам се Надзорният съвет да не откаже отново. Ако откаже, нека да има уважителни причини. Разбирам, че сега НЗОК е на топа на устата и тя трябва да реши този проблем. Когато има работа и Ви пука, ще намерите начин. Не персонализирам, но при нас например се работи по този начин”, каза още Евгения Адърска. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!