Продължава инициативата “Спри и се прегледай”

По проект “СПРИ и се прегледай” са изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи за трите вида скринингови изследвания. Към началото на септември процентът на хората, отзовали се на поканите си, е едва 2,6%. “Ниската отзоваемост на поканите може да намери своето обяснение в три основни фактора – страхът, ограничената информация и безотговорното отношение на българина към собственото му здраве”, обясни Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и лектор на събитията в рамките на информационната кампания по проект “СПРИ и се прегледай”.

Нови тридесет и шест населени места ще бъдат домакин на предстоящите обиколки, срещи и хепънинги в изпълнение на проекта в Северна централна и Източна България. Събитията са продължение на национална информационна кампания, която стартира с първите обиколки през август в Западна и Южна централна България.

Предвидените в тази част от кампанията дейности са насочени към повишаване информираността на обществото по проект “СПРИ и се прегледай”, разясняване концепцията за провеждане на скринингови прегледи в България и значението на ранната диагностика на трите локализации по проекта – маточна шийка и гърда при жените, и дебело и право черво при мъжете и жените. Основното послание на кампанията е повишаване информираността на населението за значимостта на скрининговите прегледи, които към момента се въвеждат като модел в България.

“Интересът на българското общество към проекта е голям, макар причините за този интерес да са от различен характер. Същественото обаче е, че всеки човек има нужда и право да получи разбираемо поднесена информация, да му се помогне да я оцени и открие ползата лично за себе си. Едва тогава можем да ангажираме хората с идеята за обществената полза от скрининг, да очакваме тяхното съзнателно съдействие.”

“При проведените през август събития бях впечатлена от светкавичната промяна на отношението на много от хората, с които се срещахме лично. Те си тръгваха от срещите ни готови да се отзовават на поканите, а онези, които не са получили такава, осъзнават колко важна е ранната диагностика. Именно такова поведение се стремим да възпитаме сред цялото българско общество, което ще определи и успеха на проект “СПРИ и се прегледай”, добави г-жа Адърска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!