Да не забравяме “невидимите жени”, призовава АПОЗ

Всяка година у нас се диагностицират между 3600 и 3800 нови случая на рак на гърдата, като увеличението е чувствително в сравнение с периода преди 10 години, когато броят на случаите е бил около 2400 годишно. Намалява и смъртността от този карцином, като в някои региони спадът е значителен – по данни на КОЦ – Русе например този показател е понижен 2,5 пъти. Подобрена диагностика, по-сериозно отношение към профилактичните прегледи и по-навременна консултация в специализирано лечебно заведение са факторите, които са довели до този резултат, има обаче какво още да се желае за навременното поставяне на диагнозата и пълноценното провеждане на лечението при много жени, особено в по-късните стадии. Това съобщи на работна среща пред журналисти днес председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания “АПОЗ и приятели” Евгения Адърска по повод Световния ден на рака на гърдата, който се отбелязва днес и дава старт на месеца за борба със заболяването – октомври.

Близо 20% от пациентките са в напреднал стадий и тази година инициативите на организацията през есенния месец ще бъдат насочени именно към тях – “невидимите жени, които се срещат за втори път с болестта”, информира Адърска.

България е на предпоследно място сред страните от Централна и Източна Европа по разходи за здравеопазване на глава от населението (след нас е единствено Албания), няма как това да не се отрази на нивото на медицинските услуги и косвено да резултира в по-лоши резултати по отношение на качеството на лечение и прогнозата за болните, отбеляза още Евгения Адърска. Светът върви към индивидуализираните терапии, знае се, че вече има много подтипове рак, всеки от които се влияе от различен медикамент. Разбира се, тези лечения са много по-скъпи, но е редно да се обръща внимание и на другия безспорен факт – че връщат към нормален живот и труд десетки болни, които се вграждат пълноценно в своята семейна и трудова среда, а това категорично носи определени ползи за обществото, в това число и икономически, допълни още тя и цитира данни от последните години.

Разходите за противоракови медикаменти през последната година са нараснали с 20 млн. лв. в сравнение с 2011 г. и вече възлизат на 160 млн. лв. За сравнение – преди 10 г. държавата ни е отделяла около 52 млн. лв. за онколекарства. Между 2% и 7% са се увеличили разходите за клинични пътеки в онкологията в сравнение с 2007 г., когато те са били въведени за първи път, вече има клинична пътека за лъчеление, както и клинична процедура за онкологични пациенти. Касата заплаща пластичната операция след мамектомия, вече има и психологическа помощ за пациентките. Но…”Когато тези дни обществото ни си ляга с историята за битката с рака на Диана Борлакова, никой не бива да забравя, че утре на нейното място може да бъде всеки – бил той политик, лекар или обикновен човек с някаква друга професия. Доброто лечение е право на всеки от нас и ние го отстояваме, бихме искали обаче политиците да се замислят повече преди да вземат отрицателно решение, с което обричат много болни”, посочи Евгения Адърска.

По време на срещата беше представен и нов успешен проект, който стана факт преди броени дни – учредяването на Българската асоциация по психоонкология, която обединява психолози и клинични психолози, които работят насочени в тази област. След като бе финализирана работата по разработването на стандарта за немедицински грижи в онкологията и той бе приет от МЗ, онкологичните заведения у нас имат правото да назначават психолози. От тази възможност вече са се възползвали КОЦ в София, Пловдив, Варна и Враца, стана ясно още на срещата.

Според председателката на асоциацията – клиничния психолог д-р Маргарита Тарейн, тепърва ще се оценяват ползите от сътрудничеството между онколози и психолози, ще се отчита и ефекта за болните. По нейни наблюдения обаче още отсега може да се каже, че интересът е голям и не са малко случаите, в които психолозите са търсен и предпочитан съветник на лекарите, защото и им помагат да преодоляват по-лесно стреса и напрежението в работата.

Месецът за борба с рака на гърдата ще бъде наситен с различни инициативи в столицата и извън нея. На много места ще бъдат организирани прожекции на документалния филм “Тя – невидимата” и е посветен на живота на жените в напреднал стадий на болестта. Филмът е с участието на Диана Борлакова, която от 14 години се бори с рака на гърдата, д-р Нигяр Джафер, депутат и председател на Парламентарната Комисия по здравеопазване, проф. Галина Куртева – онколог от СБАЛО и д-р Цветан Райчинов – председател на БЛС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!