44 хиляди жени в България имат рак на гърдата

Повече от 44 хиляди жени в България имат рак на гърдата, а преди 7 – 8 години тази цифра е била 30 хиляди.
Данните са на раковия регистър и бяха огласени от председателя на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели Евгения Адърска във връзка с началото на Световния месец за борба с рака на гърдата.
“Това бележи една типична за целия свят тенденция – увеличават се раковите заболявания. Преди няколко години Световната здравна организация даде прогноза, че до 2020 година раковите заболявания ще се увеличат с около 50% в целия свят”, допълва Евгения Адърска.

Въпреки негативната тенденция все повече нараства броят на откритите в първи стадий на рак на гърдата пациенти в България.

По думите на председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели здравната политика трябва да бъде фокусирана сериозно и дългосрочно повече в профилактиката от една страна и от друга страна да се достави максимално ефективно лечение на заболелите.

“Това е моделът, който следват държавите от цял свят”, каза още Адърска. Тя посъветва българите да си дадат сметка, че здравето е лична отговорност.

“Можем да изолираме от начина си на живот голяма част от сочените за причинители за заболяването. Можем да бъдем бдителни за здравето си, да ходим на лекар за профилактика, а не защото нещо ни е заболяло. Докато се създаде ритмична и системна грижа, организираната профилактика, т.нар. скрининг, дотогава всичко лежи на плещите на нашето разбиране колко е важно да сме здрави”, допълни още председателят на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели.

България е на предпоследно място сред страните от Централна и Източна Европа по разходи за здравеопазване на глава от населението, а това няма как това да не се отрази на нивото на медицинските услуги и косвено да резултира в по-лоши резултати по отношение на качеството на лечение и прогнозата за болните, отбеляза още Евгения Адърска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!