Евгения Адърска: В момента повече от 1/3 от 300 000 българи с рак се лекуват активно

Днес е Световният ден за борба с рака – инициатива, която всяка година на 4 февруари обединява световната общност. На 4-ти февруари 2000 г., в Париж, се провежда първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и решение за отбелязване на 4-ти февруари като световен ден за борба с раковите заболявания, откриването, лечението и превенциите му.

“По последни данни над 300 хиляди души в България фигурират в Националния раков регистър. В момента повече от 1/3 от тях се лекуват активно”. Това заяви днес пред “Дарик”, председателят на Асоциацията на Пациентите с Онкологични Заболявания (АПОЗ), Евгения Адърска. Според нея заболеваемостта не се свива, нито се стопира, а напротив-расте. “Това е доказателство, че сме закъснели с години да въведем систематизираната организирана профилактика, наречена скрининг”, уточни Адърска.

“Тенденцията в цял свят е за повишаване на онкологичните заболявания и ние няма как да останем встрани от тази тенденция. Причините се коренят в начина на живот на съвременните хора. Медицината прави всичко възможно да контролира заболяването рак, но това не освобождава хората от ангажимента да живеят, да се хранят и да мислят по по-правилен начин”, категорична е председателката на Асоциацията.

По думите й, в България има много добре подготвени специалисти, които лекуват, използвайки световнодоказани методи, но приложени по специализарн начин, съобразен със състоянието на отделния пациент. Специализираното лечение включва още и работа с психотерапевт. През 2010 г. и изработен Стандартът за немедицинска грижа, при който основна роля в лечението на онкологичните заболявания, има психотерапията. В пловдивския диспансер например, има назначени двама специалисти в тази област, които се грижат за психологическото здраве, както на пациентите, така и на служителите. Пловдивските терапевти имат доста добра практика в това, на кои храни да се набляга и кои е препоръчително да се избягват. “Червеното месо например се ограничава максимално при онкологичните заболявания”, уточнява Евгения Адърска.

В световен мащаб, през 2012 г. болните от рак достигат 14,1 млн., а 13% от всички нови случаи през същата година са диагностицирани с рак на белия дроб, което обхваща около 1,8 млн. души.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!