Лили

Днес тя определя себе си като щастлива жена. Скоро е отпразнувала 50-годишния си юбилей, а й предстои и дипломиране по две специалности – сценография и живопис. Работи това, което иска, много пътува и вече има планове как ще продължи за напред. Тя е Лили. – бивша домакиня по професия, макар и с икономическо образование, майка на две деца и собственик на втория си живот. Онзи живот, който спечелила от съдбата след най-болезненото и безнадеждно запознаване, което човек може да си представи това с рака на гърдата.

За първи път нейният рак се появил неканен в живота преди близо 12 години. Изненадал я на 39 години, когато си мислела, че е успяла жена, която прави това, което трябва. Най-важното в живота й били децата и мъжът до нея. Оглеждала се в тях, била сигурна, че добро е това, което те ценят. Бях домакиня, децата ни бяха вече почти тийнейджъри. Грижех се за това, което семейството ми смяташе за ценно. Живеехме добре и изобщо не се питах какво искам аз. ” И точно тогава, насред спокойствието в дома и душата на Лили, се появила онази малка бучка на гърдата, която те зашеметява и единственият въпрос в главата ти остава Защо точно на мен?”. Лили познавала болестта и била наясно как неканеният гост, който влиза незабелязано, ограбва щастието и любовта на не една жена, а понякога оставя и деца без майка. Малко по-рано близка нейна приятелка станала жертва на коварния рак на гърдата.

Но Лили, естествено, не вярвала, че това може да се случи и на нея. Не и преди лекарите да поставят диагнозата. Беше шок, разбира се, но се почувствах и късметлийка. Отстраниха бучката и проведоха курс лъчетерапия , без да отстранят гърдата- Жива. Променяш се не само ти, но и хората около теб. Сега знам, че тази промяна е била добра за всички ни, но в началото не вярвах, че някога ще стъпя отново на крака. Професионалният психолог бил човекът, който й помогнал да мине по трудния път към себе си и да разбере, защо точно на нея трябвало да се случи. Чак втората аларма ме стресна и ме накара да се заслушам и да чуя всичко скрито дълбоко в мен.

Помощта на психолога ме научи да се приемам такава каквато съм, да се обичам и да си прощавам, както на мен така и на другите. Да осъзная собствените си потребности и да започна да се грижа по по-добър начин за тях. След най-безнадеждното запознаване, това с рака, след най-жестокия поправителен изпит, една обикновена домакиня и майка научава най-важния урок на живота си. да слуша себе си, дори това да означава да се усъмни в истините, в които е вярвала, да моли за помощ, когато не може да се измъкне сама от капана и да даде шанс на скритото в самата нея. Затова казвам, че сега съм щастлива жена, която знае рецептата за здраве и късмет. И я раздавам и на другите – не се борете срещу” рака, защото така увеличавате силата му, борете се за” здравето и слушайте себе си. Не се срамувайте да потърсите помощ, дори да се чувствате предадени и сами в калта. Потърсете и ще намерите!”.

Лили се усмихва по онзи начин, по който го правят бойците, стигнали до мъдростта да ценят белезите от раните. Близо 12 години след най-жестокото и безнадеждно запознанство това с рака на гърдата, Лили се радва на най-щастливото запознанство това със самата себе си. И няма намерение да спира, ще продължи да опознава и развива себе си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *