Евгения Адърска: Не може да има бариери между лечението и възможностите на пациентите да си осигурят необходимите медикаменти

6

Нова концепция на здравното министерство предвижда да плащаме за лекарствата, които досега се поемаха изцяло от здравната каса. Идеите на експертите са да има такса за препаратите, които досега са били напълно безплатни. Все още не е ясно как ще стане това. Едно от предложенията е таксата да бъде процент от минималната работна заплата и се предполага, че няма да надхвърли 2 – 3 лева на рецепта.

Така основна цел занапред ще бъде болните да дават по-малко за лекарствата, които са частично покрити от касата. В същото време обаче се иска въвеждането на такса върху илачите, покривани от касата.

Пациентите са хора с различен социален статус и това трябва да бъде отчетено, ако се възприеме идеята да има потребителска такса за безплатните лекарства. Един човек, който е вън от социалния живот, защото заболяването го поставя в друга социална категория, не може да изпълнява задълженията си и да поддържа такова жизнено ниво, на което, ако е здрав, би бил способен. Ето защо тази такса трябва да е много символична, ако е от порядъка на 1 – 2 лева, смятам, че няма да е непосилна за българските пациенти. В момента информация за проблеми с лекарствата на онкоболните няма. Ако някъде има единични проблеми, то причините там вече са местни. Лекарствата за онкоболните са безплатни. Няма как държавата да поеме изцяло лечението на гражданите, дори и това на децата. Не мога да говоря за всички лекарства като цяло. Всяко едно заболяване си заслужава да бъде коментирано поотделно. Но по принцип не може да има бариери между лечението и възможностите на пациентите да си осигурят необходимите медикаменти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!