Нелогично е намаляването на пари за здравеопазване и онкология

Поведението на политиците в последните дни ни кара да подозираме сериозни скрити договорки, които нямат нищо общо с интересите на пациентите и качеството на здравеопазването. Това, което се случва с бюджета на здравната каса може да бъде определено единствено като политически фарс и опит да се прикрият други неща, свързани с по-големите проблеми, пред които е изправена държавата ни в момента – например кризата с КТБ.

С тези думи председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев откри пресконференция на пациентските организации, на която бяха поставени остро искания за преосмисляне на размера на актуализацията на бюджета на здравната каса. По неговите думи не може да се говори за отпускане на 3 млрд. лв. за разрешаване на кризата в една частна банка, а здравето на българските граждани да бъде поставяно на карта поради очертаващия се драматичен недостиг на средства.

Протестираме срещу начина, по който беше определена сумата от 225 млн. лв., като настояваме да получим актуализация поне в размера, в който сме я поискали отначало – 328 млн. лв., настояха представителите на пациентите. Те подчертаха, че определянето на конкретни суми от 200 млн. лв. за нуждите на болниците и 25 млн.лв. – за онкологичните пациенти, говори за грубо пренебрегване на интересите на други 1,5 млн. хронично болни българи, които при тази ситуация от 16 септември няма да могат да получават лекарствата си за домашно лечение, защото касата няма да има пари за това.

Не трябва да се отказваме от настояването в следващия бюджет да бъдат предвидени повече средства за здравеопазване, както и да бъде гарантирана реимбурсацията на медикаментите по същия начин, по който са гарантирани всички останали социални плащания – детски надбавки, майчинство и прочие, настоя Евгения Адърска от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ и приятели).Недофинансирането на системата поставя в риск 1,5 млн. български граждани, няма и каквито и да е било признаци, че проблемите на здравеопазването се осъзнават от политиците в тяхната цялост. Пример за това е публикуваната тези дни концепция за лекарствена политика, заявиха още от пациентските организации. Финансовият дефицит тепърва ще се отразява и на дейността на аптеките, коментира пред медиите Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Той поясни, че забавянето на плащанията ще доведе до невъзможност на малките аптеки да функционират пълноценно, а големите аптеки няма да могат да поемат потока от рецепти, защото работят в условията на наложени лимити.

Ако в близките дни не настъпят промени в актуализацията на бюджета на касата, последиците няма да закъснеят и е много вероятно това да предизвика протести, предупредиха участниците в пресконференцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!