Когато говорим за лекарските грешки, трябва да пазим и правата на лекарите, и правата на пациентите

5

Как може да се прецени кое е лекарска грешка и кое не? Наскоро дори адвокати заявиха, че е необходимо да има ясна дефиниция на понятието. Въпросът се повдигна отново в публичното пространство, след като вчера стана ясно, че пет години затвор застрашават лекари заради починалата преди близо 3 години родилка Деяна Георгиева. Жената умря 42 дни след като бе родила и бе преминала през няколко болници. Според информация на BNews вече има повдигнати обвинения срещу шестима души. Роднините обвиняват медиците, а докторите от своя страна са категорични, че са направили всичко по силите си.

В същото време в телевизионен репортаж жена се оплака, че е живяла 20 години с марли в корема, като твърди, че това е в резултат на лекарска грешка. Тепърва обаче съдът ще решава. Какво да се направи в системата, за да се избегнат подобни случаи. 

Според мен, когато се говори за лекарски грешки, професионалната организация има ключова роля, в случая тази на Лекарския съюз. Навсякъде по света медиците са респектирани единствено и само от професионалните си организации. Те са хората, които могат да дефинират една ситуация, да кажат дали има допусната грешка и дали има случай на излизане от правилата за добрата медицинска практика. Не мисля, че лекарската грешка може да бъде юридическо понятие. Тя може да бъде такова, но на база на експертизите на Лекарския съюз.

Така че от една страна наистина трябва да се направи такава дефиниция и да се знае има ли такова понятие, но това не би могло да бъде само проекция на юридическа работа. То трябва да се изготви съвместно с експерти. И при всеки един случай първо да се чува мнението на специалистите. В целия свят има определен процент лекарски грешки, очевидно това няма как да бъде избегнато. Но може да бъде създадена една юридическа основа, която да пази правата както на пациента, така и на лекаря.

Колкото до създаването на регистър на лекарските грешки, според мен той ще бъде полезен по-скоро за самата общност, защото ще дава някаква картина. Въпреки че би могъл да има и чисто възпитателен характер. Но не мисля, че трябва да се изготвя регистър само за да се трупат вини някъде. Идеята в моята представа е по-скоро да се знае обективната ситуация къде и в коя област има действия извън рамките на допустимото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!