4000 българки заболяват годишно от рак на гърдата

8

Заболеваемостта от рак на гърдата в провинцията е десетки пъти по-ниска, отколкото сред жените в София. Всяка година у нас от рак на гърдата заболяват около 4000 жени, като този брой ежегодно нараства с 1.5 процента.

Това съобщиха пред “Дарик” лекари и пациенти, които се събраха в столичния парк “Заимов,” за да почетат паметта на българските жени, станали жертва на най-често срещаното онкологично заболяване сред слабия пол.

1200 розови балона, пълни с хелий, полетяхя над столичния парк “Заимов” в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата. Ако заболяването погубва годишно 1200 жени у нас, то тези, които се разболяват, са 4000, съобщи д-р Младен Младенов от столичната АГ болница “Св. София”.

Преди всичко обществото трябва да положи усилия в борбата с рака на гърдата, твърди председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска.

“В центъра на символиката на това събитие са тези 1200 жени, които всяка година губят живота си. Мисля, че е време да се направи нещо разумно в тази посока. Това не изключва активното поведение на пациента да отиде навреме на профилактичен преглед, да познава тялото си и да има отношение към него”, коментира Адърска.

“За съжаление, тази цифра всяка година се увеличава с 1.5 на сто и последните данни са за около 4000 жени, което за нашата държава е около средното европейско ниво, но в крайна сметка това са жени, чийто живот се променя”, каза Младенов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!