60% от болните с рак на главата и шията се диагностицират в напреднал стадий

9

По данни на Националния раков регистър за периода от 2006 – 2010 година у нас с рак на главата и шията са били диагностицирани над 7000 души, повече от 60% от тях са били в 3-ти и 4-ти стадий, съобщи председателката на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания АПОЗ и приятели Евгения Адърска.Повод за инициативата е фактът, че по данни от епидемиологичните регистри тези злокачествени тумори са 5% от всички видове рак, заемат 6-то място по разпространение в Европа, честотата им е почти наполовина от тази на рака на белия дроб, но близо два пъти по-голяма от тази на рака на маточната шийка. Промяната в сексуалното поведение на хората през последното десетилетие извежда на преден план и една нова опасност – инфекцията с някои подтипове на HPV вируса в устната кухина и гърлото, категорични са експертите в областта на епидемиологията на рака.

Рисковите фактори не трябва да бъдат пренебрегвани – оценени навреме в контекста на цялостното познаване на болния, наследствената обремененост и навиците му, те могат да бъдат ключ към ранното разпознаване на болестния процес и навременното насочване на пациента към специализирана клиника, изрази мнение д-р Роза Митрева, общопрактикуващ лекар. Тютюнопушенето и редовната употреба на алкохол, а така също и рисковото сексуално поведение са важен знак, който трябва да заостри вниманието на личния лекар, допълни още тя и призова всички навреме да търсят лекарска помощ без страх и предразсъдъци.

Възпаление на езика, незаздравяващи ранички и бели петна в устата, болки в гърлото, болезнено и трудно преглъщане, спадане на гласа и пресипналост, едностранно запушване на носа и кървене от другата ноздра, бучки в областта на главата и шията – това са симптомите, които трябва да предизвикат внимание и бърза реакция, е препоръката на лекарите.

Кампанията ще стартира с разпространение на информационни материали в лечебните заведения за самооценка на личния риск. В бъдеще се предвижда провеждането на дни на отворените врати в болници в цялата страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!