Рак на млечната жлеза (рак на гърдата)

1175131191

Ракът на гърдата е болестно състояние, при което е засегната жлезната ѝ тъкан. Той е най-широко разпространеният рак сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях. Злокачествените тумори на млечната жлеза в България засягат около 3500 болни годишно. В по-малка степен (100 пъти по-малко) се наблюдава у мъжете. При ранно диагностициране на заболяването 80% от пациентите се поддават на пълно излекуване или повишават преживяемостта си след диагнозата.

Добрата новина е, че през пет годишната преживяемост, която през 1900г. беше едва 5%, през 1990г. стана 50%, достигна нива от 84% – 87% в наши дни. Това се дължи на появата на всички съвременни методи, които са свързани с генетичното профилиране на пациентите и помагат за тяхното персонално лечение, максимално подобрение и удължаване на тяхната преживяемост.

Симптоми

  • Промени в цвета или текстурата на кожата – лющеща се кожа около зърното и ареолата; потъмняване на кожата около зърното.
  • Бучка или удебеляване
  • Чиста или червена течност от зърната
  • „Портокалова кожа“ или неравности по кожата на гърдите.
  • Хлътване или деформация на зърното
  • Промяна в размера или формата на гърдата
  • Болка в подмишницата

Диагностика и скрининг

Съществуват няколко основни метода за диагностика и скрининг за рак на гърдата. Но специалистите препоръчват всяка жена над 40 годишна възраст без фамилна обремененост да извършва прегледи вкъщи поне веднъж месечно.

Добрата новина е, че през пет годишната преживяемост, която през 1900г. беше едва 5%, през 1990г. стана 50%, достигна нива от 84% – 87% в наши дни. Това се дължи на появата на всички съвременни методи, които са свързани с генетичното профилиране на пациентите и помагат за тяхното персонално лечение, максимално подобрение и удължаване на тяхната преживяемост.

Самопреглед
Прегледите вкъщи може да се извършват по няколко начина:

Под душа: Поставете лявата си ръка на тила. С пръсти опипайте цялата си гърда използвайки кръгови движения, движейки се от мишницата към центъра на гърдата. Препоръчително е ръцете ви да са насапунисани. Повторете същото като размените ръцете.

Пред огледало: Поставете ръцете си до тялото и огледайте гърдите си за промени. Повторете с вдигнати високо ръце.

В легнало положение: Поставете възглавница под дясното рамото и вдигнете дясната си ръка зад тила. Използвайки лявата си ръка, с малки кръгови движения разтрийте дясната си гърда. Проверете цялата област на гърдата и подмишницата си.

Симптоми, за които да следите, когато става въпрос за онкологичното заболяване на гърдата са: болки в гърдите, отпускане, поява на бучки, вени, подутини, обриви, неравности, набръчкване на кожата около зърното, кръв или секреция.

Ако забележите някоя от промените задължително се обърнете към специалист.

Мамография

Мамографията е специфичен образен метод, при който с относително ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Това е най-разпространеният метод за диагностика на заболяванията на гърдата, при жени и мъже.

Скринингова мамография

Този мамографски метод, използван широко за ранна диагностика на рака на млечната жлеза и се провежда при жени, които нямат оплаквания или видими промени в гърдите. Обикновено тя изследва двете млечни жлези в две взаимно перпендикулярни проекции и помага да се открият туморни формации, които не се опипват при обикновения преглед.

Жените над 45-годишна възраст и тези с повишен риск за възникване на рак на гърдата трябва да се подлагат задължително на скринингова мамография. Тя е напълно безплатна след представяне на направление от личен лекар.

Диагностична мамография

Диагностичната мамография е рентгенов метод, подходящ за изследване на всички жени, които имат симптоми от страна на млечните си жлези като напиващи се туморни маси, удебеление или зачервяване на кожата на гърдата, секреция от каналите, деформация на зърното или болка. С диагностична мамография се уточняват и всички изменения установени при скрининговото изследване.

Дигиталната мамография

Дигиталната мамография представлява цифрова система, при която обикновеният рентгенов филм е заменен от детектори, имащи способността да превърнат отслабените рентгенови лъчи в електрически сигнали. От тези електрически сигнали се получава образ, в случая на млечната жлеза, който може да се анализира на екран или да се принтира на специален филм, подобно на конвенционалната рентгенография. Дигиталната мамография има редица предимства като висока разделителна способност, позволяваща да се визуализират изключително малки патологични находка, както и по-ниската доза йонизиращо лъчение, приложено по време на изследването. Дигиталната триизмерна (3D) мамография е големият напредък в диагностиката на заболявания на гърдата през последните 20 години. При нея апаратът създава триизмерни образи, които помагат на лекарите да изследват трудни за оценка зони, особено при жени с по-плътна млечни жлези. Основното предимство на 3D мамографията пред конвенционалната мамография е възможността за откриване на по-малки тумори и по-прецизната диагноза на вида на тумора.

3D мамография

Досегашните стандартни двуизмерни апарати правят снимки на гърдите в две различни равнини. При 3D мамографията, известна също под името „дигитален томосинтез на гърдите (DBT)“, се правят 9 виртуални много тънки срезове в различни равнини и можем да видим карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография се губят. Радиационното облъчване е колкото при обикновената мамография. В нашата болница разполагаме и с възможности за контраст-усилена мамография, тоест във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Това е най-доброто в света за детайлна и сигурна диагностика на рака на гърдата.

Ултразвуково изследване на млечните жлези

Всяко едно патологично състояние на гърдата може да наложи допълнително уточняване с помощта на ултразвуково изследване. То се провежда с апарат с висока разделителна способност от квалифициран лекар като получената информация допълва тази, получена при мамографията. Ултразвуковото изследване на млечните жлези е показано при пациенти в детеродна възраст поради липсата на йонизиращо лъчение.

Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези

Магнитнорезонансната томография се наложи като изключително надежден метод при диагностициране на някои от заболяванията на млечните жлези. При провеждане на изследването пациентката лежи по корем, като двете млечни жлези се поставят в специална приставка. По този начин след въвеждането на контрастна материя във вената на ръката се получава едновременно образ от двете гърди. Това е най-съвременният метод за диагностициране на неуточнени формации в млечните жлези, за ранна диагностика на пациенти с повишен риск от рак на гърдата, при диагностициране на рецидив на лекуван рак на гърдата или при жени с импланти в млечните жлези. Поради отсъствието на йонизиращо лъчение методът е подходящ при млади пациентки.

Рискови фактори

 

Рисковият фактор повишава опасността от появата на рак. Дори при наличие на няколко рискови фактора, някои хора никога не се разболяват от рак, а при други заболяването се проявява и без рискови фактори.

Повечето злокачествени тумори, засягащи гърдите, са спорадични, т.е. развиват се от случайна увреда на някой ген след раждането на човека.

Най-честите рискови фактори са:

  • Възраст – с напредването на възрастта се увеличава възможността от развитие на рак на гърдата.
    Генетично предразположение – съществуват няколко наследствени гени, които са свързани с повишен риск от развиване на рак на гърда, както и други видове карциноми. BRCA1 и BRCA2 са най-често срещаните мутации. При мъжете, които имат тези мутации, рискът от рак на гърда и рак на простата е висок.
  • Преболедуван в миналото рак на гърда – този фактор предразполага към по-голям риск от развитие на нов тумор.
  • Фамилна анамнеза за рак на гърда – при наследствено предаван рак на гърда в семейства от близки роднини от първа линия (майка, сестра и деца). Ако сте имали и близки роднини диагностицирани с рак на яйчник, това също може да се счита за рисков фактор.
  • Разбира се начинът на живот също е от значение за развитие на онкологично заболяване. Повишената употреба на алкохол нездравословното хранене и недостатъчно физическа активност могат също да се считат за рискови фактори, които да са причина за разивитие на карцином.

Лечение

 

Какви са възможностите за лечение на рак на гърдата?

Най-подходящото лечение зависи от размера и местоположението на тумора на гърдата, резултатите от лабораторни изследвания на раковите клетки, както и стадия или степента на заболяването.

Лечението на рак на гърдата може да бъде локално или системно.

Локалните процедури се използват за отстраняване или контрол на раковите клетки в определена област. Възможностите, свързани с хирургическа намеса и лъчелечение, са локални. В началните стадии на рак на гърдата операцията е първа, като последващото лечение се базира на хирургическите находки, степента на заболяването и патологията.

Системните лечения като химиотерапия се използват за унищожаване или контрол на раковите клетки в цялото тяло. Един пациент може да получи само една или комбинация от няколко различни форми на лечение.

Оперативно лечение

Операцията е най-важният елемент на лечението на рака на гърдата. Тя често е последвана от лъчетерапия, целяща да намали риска от локален рецидив в гърдата, гръдната стена и/или близките лимфни възли.

Лампектомията представлява отстраняване на раковата бучка с известно количество здрава тъкан около нея. Квадрантектомията е по-стар хирургичен под-ход, при който се отстранява онази четвърт от гърдата, в която е раковата бучка. Лампектомията и квадрантектомията обикновено се последват от лъчетерапия на близките тъкани – зоната около отстранената тъкан и понякога на прилежащите лимфни възли. Целта на лъчетерапията е да възпрепятства рецидив. Лъчетерапията винаги е част от лечебния пакет, включващ лампектомия/квадрантектомия, като ролята ѝ е да повиши шансовете за запазване на гърдата. За съжаление това не винаги е възможно.

Мастектомията представлява хирургично премахване на цялата гърда. Понякога е възможно тя да се възстанови със силиконов имплант или със собствена тъкан. Макар и по-рядко, лъчетерапия може да се наложи и след мастектомия.

Ракът на гърдата често засяга съседните лимфни възли. Обикновено тези в подмишницата са първите, в които можем да открием ракови клетки. Когато се установи такова развитие на заболяването, се предприема операция, наречена лимфна дисекция. Модерният подход е да се извадят първоначално един или няколко лимфни възли, в които ракът потенциално би метастазирал първо, и само ако в тях бъдат открити ракови клетки, да се довърши операцията с дисекция на цялата подмишница. Тази ограничена операция се нарича биопсия на сентинелен лимфен възел. Обикновено биопсията на сентинелния лимфен възел и аксиларната дисекция се правят по време на операцията на гърдата, но в редки случаи могат да бъдат направени като отделна процедура.

И лампектомията, последвана от лъчелечение, и мастектомията дават на пациент-ката сходен шанс за излекуване на рака. Предимствата и недостатъците на двата подхода в конкретния случай трябва да бъдат обсъдени с хирурга и лъчетерапевта. Лъчетерапията след операция се назначава, за да се намали риска за локален рецидив в гърдата, на гръдната стена и в района на близките лимфни възли. При някои високорискови форми на рак на гърдата, лъчетерапията също така подобрява и преживяемостта след диагнозата.

Какво следва след операцията

След определени хирургични интервенции при рак на гърдата се извършва изследване на отстранената ракова тъкан. Това помага на медицинския екип да определи вероятността от рецидив и най-доброто допълнително лечение, което може да включва лъчетерапия, химиотерапия, антиестрогенна терапия и/или таргетна (прицелна) терапия. Ако пациентите отговарят на условията, възможно е приложение на определени нови лечения чрез включване в клинични изпитвания.

Лъчетерапия

Лъчетерапия на гърдата след лампектомия/квадрантектомия.

След отстраняването на раковата бучка обикновено се облъчва оперираната гърда, а понякога и прилежащите лимфни възли. Лъчението идва от апарат, наречен линеен ускорител. Тези лъ-чи са подобни на рентгеновите лъчи. Те са напълно безболезнени. Самото облъчване е кратка процедура, обикновено трае 5-10 минути и се прави веднъж дневно от понеделник до петък. Пълният курс лъчелечение е между 3 и 6 седмици.

Няколко дни преди да започне облъчването ще бъдете извикани за специално компютърно-томографско изследване. То е необходимо за прецизното планиране на лъчетерапията. На тази визита върху тялото на пациента се поставят и няколко малки точки, които след това помагат за правилното позициониране на тялото по време на лъчелечението.

Лъчетерапия на гръдната стена след мастектомия

Понякога лъчетерапията се препоръчва и в случаи, когато е отстранена цялата гърда. Това за-виси от размера на тумора, наличието на туморни клетки близо до ръба на изрязаната гърда и наличието на засегнати лимфни възли. Практическите аспекти на лъчетерапията са много подобни на тези след лампектомия.

Грижете се за себе си по време на лъчетерапията:

  • Почивайте повече. Тялото се чувства уморено.
  • Обсъдете с лекаря си всички допълнителни медикаменти, които вземате.
  • Спазвайте балансирана диета и пийте много течности. (Нашият диетолог може да ви помогне в избора на оптималния режим на хранене)
  • Бъдете внимателни с кожата на гърдата и гръдната стена
  • Ползвайте само мехлеми и мазила, препоръчани от Вашия лекар.
  • Справянето със стреса на диагнозата и лечението може да е предизвикателство. (Вижте нашия онкологичен психолог)
  • Не се притеснявайте да поискате помощ от роднини, приятели и познати.

Потенциални странични ефекти на лъчетерапията:

Като цяло, лъчетерапията на гърдата или гръдната стена се понася много добре. Въпреки това Вие може да имате някои странични ефекти.

Те включват:

  • По-лесна уморяемост, която обикновено започва в третата седмица, и може да продължи до месец-два след приключването на облъчването. Просто почивайте повече.
  • Зачервяване на кожата. То също започва в третата седмица и може да отнеме една-две седмици след лъчетерапията да изчезне. Прилича на слънчево изгаряне. В редки случаи може да се появи мехур, който бързо ще заздравее. Лекарят ще Ви препоръча най-подходящите за вас препарати.
  • Гърдата може леко да отече и да промени консистенцията си. За да се възстановите от този страничен ефект, ще са нужни няколко месеца.

Лимфедемът е оток на ръката от същата страна. Той е рядък страничен ефект при модерните методи на лъчелечение. Обикновено е резултат от предишна операция на подмишницата, рецидив или инфекция.

Понякога лъчетерапията може да причини болки в гърлото, слаби болки при дишане, леко гадене. Всички тези странични ефекти обикновено са леки и отшумяват без специално лечение.

Минимален риск (под 1%) от вторични тумори. Този риск е доста под 1%, а Вашият лекар може да прецени как конкретно при Вас този риск да бъде намален. Спирането на цигарите, ако пушите, е един от начините.

Лекарствена терапия

Лекарствената терапия най-често се включва в терапевтичния план след операцията, и значително по-рядко преди нея. Целта е да се унищожат евентуални останали ракови клетки или да се намали обема на тумора. Лекарите, които преценяват необходимостта от такава терапия и правят конкретните назначения, са медицинските онколози.

Химиотерапията унищожава раковите клетки. Често се използва комбинация от няколко лекарства, които се определят в зависимост от вида и стадия на заболяването, и се вливат венозно. Има различни схеми на приложение, но най-често химиотерапията се влива през 2 до 3 седмици за няколко месеца. Ако се прецени, че е необходима и лъчетерапия, обикновено тя се провежда след като курсът химиотерапия е приключил.

Ракът на гърдата често е зависим от нивата на женските хормони в организма. Хормоналната терапия блокира ефекта на тези хормони върху раковите клетки. Обикновено тя представлява хапче, което се приема всеки ден, но някои от хормоналните препарати са под формата на инжекция. Обикновено хормоналната терапия се назначава след химиотерапията и по време на лъчетерапията.

Имунотерапията стимулира собствената имунна система да атакува раковите клетки. Използването ѝ зависи от вида на рака. Тя е вариант само при определени видове рак. Медицинският онколог ще Ви обясни колко уместна е тя във вашия случай.

Кога се прилага химиотерапия?

Когато ракът на гърдата е локализиран само до гърдата или лимфните възли, химиотерапията може да се приложи след лампектомия или мастектомия. Това приложение е известно като адювантно лечение и спомага за намаляване на риска от рецидив.

Химиотерапевтичното лечение понякога се прилага преди операцията (наречено неоадювантно лечение), за да се свие туморът така, че да може да се отстрани по-лесно или да бъде премахнат чрез лумпектомия вместо с мастектомия. Химиотерапията също може да се прилага като основно лечение при жени, чието раково заболяване се е разпространило в други части на тялото извън гърдата и лимфните възли. Това разпространение е познато като метастатичен рак на гърдата.

Източник: Българско онкологично научно дружество (БОНД)


Ресурси:

 

НАРЪЧНИК ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗА РАБОТА С ПАЦИЕНТИ С НАПРЕДНАЛ РМЖ 

ПОМАГАЛО ЗА ЖЕНИ С МЕТАСТАТИЧЕН РАК НА ГЪРДАТА

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!