Кампания за информиране за редките невроендокринни тумори се провежда в София и Пловдив

29

Информационна кампания за раковите образувания, наречени невроендокринни тумори, и нуждата от навременното им откриване, диагностициране и лечение, поде Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания по повод 10 ноември – Световен ден за информираност за невроендокринните тумори. Идеята е да се алармира за болест, която трудно се диагностицира. Най-скорошният пример е Стийв Джобс, който, макар и един от най-влиятелните хора в света, не успя да се пребори с невроендокринния тумор, поразил го като рак на панкреаса.

В рамките на кампанията в кафе-ресторантите на Сити Клиник Онкологичен център, на болница “Токуда”, в Sofia Mall и в клуб Fargo в Пловдив, клиентите ще получат поръчаните от тях топли напитки в чаши с логото на кампанията и призив да се изследват, ако имат притеснения или симптоми, за които нямат обяснение. Плакати и подложки за табли за хранене също комуникират посланието. Зебрата е символ на кампанията.

Целта на инициативата е за поредна година да предупреди пациентите за съществуването на невроендокринните тумори, които се развиват в различен вид раково заболяване чрез клетки от ендокринната система и са трудно разпознавани все още в цял свят. Над 50% от пациентите с тази болест са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани от погрешно заболяване за среден период от 3 до 7 години.

Невроендокринните тумори са злокачествено заболяване, което често се пропуска от лекарите, защото е трудно разпознаваемо. Те могат да поразят органите в цялото тяло, като най-често заболява гръдният кош – в 27 процента от случаите, следван от червата и панкреаса. Причината за появата на невроендокринните тумори не е известна. За болестта няма превенция и профилактика. Не съществува и специфика на протичането й. Единствените проявления, по които тя може да се познае, са внезапното пламване и изчервяване на кожата, които нямат друго обяснение. Най-често боледуват хората на средна възраст – между 45 и 60 години. Ключовите звена, при които се печели или губи битката при поява на този вид тумори, са два – биопсия, която се прави у нас, и образни изследвания чрез натрупване на специфични вещества. Ранният стадий на болестта се лекува хирургично, а напредналият – с лекарствени средства. Медикаментите се осигуряват на българските пациенти.

Ако и вие пиете кафе в чашата със зебрата днес, отбележете това, като сложите хаштаг #letstalkaboutnets

Нека светът разбере, че вие сте част от голямото семейство, което популяризира необходимостта от знание за тази трудно откриваема група тумори!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!