ГРИЖА – това е общата обществена отговорност за рака

16

Беше преди почти 20 години, когато за първи път Световният ден за борба с рака, 4 февруари, влезе в личния ми календар. Оттогава съм го отбелязвала с най-различни чувства – от страх и негодувание, през неподправена надежда и гореща благодарност, до искрена възхита от висотата на човешкия дух, професионализъм, хуманност и доброта.

Срещах хора с различен профил, измерение и формат. Преосмислях всичко, което твърдим, че знаем за рака. С годините осъзнавах все по-ясно, че ракът не е просто болест. Той е особен социален феномен, който засяга всяко човешко същество, макар и по различен начин. 4 февруари с неговият световен обществен отзвук е едно потвържденията на това твърдение – гонг, сирена или просто напомняне, че всеки от нас може да направи нещо, за да ограничим щетите от рака. Нещо съвсем дребно на пръв поглед – да остане буден и ангажиран!

Тази година бихме искали да отбележим Световния ден на рака с призив към пациентите да участват в ПРОУЧВАНЕ инициирано от страните от Балканския регион, с цел да съпоставим възможностите (достъп и рамка грижи) и резултатите (увеличена преживяемост, трайни ремисии) от лечението в нашия регион и тези в страните от Централна Европа. Казват, че когато цифрите говорят и Боговете мълчат. Нека да дадем обективна представа за това това има ли значение къде точно живееш в Европа, когато си болен от рак. И да търсим възможности за изглаждане на различията. Важно е да отбележим, че в проучването могат да участват не само пациенти, а и техни близки и хора с опит в обгрижването на болен от рак. Планирано е резултатите от проучването и съпоставката на данни да бъдат оповестени на 18 април, Международния ден в подкрепа на пациентите.

За учените ракът все още е предизвикателство. За лекарите – мисия. За поразените и близките им – кауза. Ако се запитаме какво трябва да бъде ракът за обществото и за политиците, отговорът е един – ГРИЖА! Грижа е всяка правителствена програма в света за превенция, скрийнинг и ранно откриване на рак. Грижа е следването на непроменими политики за осигуряване на навременна диагностика, адекватно и ефективно лечение, стриктно проследяване и палиативни грижи на заболелите. Грижа е внимателното следене за наличието на достатъчно специалисти от всяка медицинска специалност, участваща в мултидисциплинарното лечение на рак. Грижа е удовлетвореността на тези специалисти. Грижа е синхронизацията на здравни и социални политики в отговор на специфичните нужни на хората с рак.

Нека да се вслушаме в предизборните обещания, чиято вълна предстои да ни залее съвсем скоро и да търсим опорните точки за грижа!

Автор: Евгения Александрова, председател на АПОЗ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!