Диагностика, лечение

Диагноза

Диагнозата се установява, чрез редица изследвания – образни изследвания, хистологични изследвания и туморни маркери.

Образни изследвания

Когато се наложи да правите такива изследвания е важно да знаете няколко неща. Дори направен скенер или ЯМР /ядрено магнитен резонанс/ на най-модерния апарат, важен е лекарят, който ще ви разчете снимката. Затова направeте тези изследвания в големите центрове по образна диагностика. Там минават много хора, лекарите имат голям опит в разчитането. И тук с пълна сила важи правилото за второ мнение. Взимате си снимките и отивате при втори лекар.

Хистологичното изследване /взима се материал от тумора и се гледа под микроскоп какви клетки съдържа/, където и да го направите, в която и болница в страната, ПРОВЕРЕТЕ още веднъж изследването в някоя от патологиите в София.

Лечение

След поставената диагноза, комисия трябва да ви назначи лечение. Онкологична комисия заседава във всеки онкологичен диспансер в страната.

Какво ще бъде лечението, зависи от много фактори:

  • вид и големина на тумора; 
  • може ли да бъде опериран тумора; 
  • има ли метастази;
  • възраст, други заболявания и пр.

Има приет стандарт за лечение на рака. Ако се съмнявате в предложеното лечение от комисията в най-близкия онкологичен диспансер, можете да се явите с всички епикризи и изследвания и на друга комисия, в друго лечебно заведение. Къде ще се лекувате зависи само от вас. Освен това можете да си запишете час за консултация и с някой от водещите специалисти /химио или лъчетерапевт/. Така ще можете в 30 минути да се запознаете с това, какво ви предстои и да зададете въпросите, които ви интересуват. Можете да попитате има ли експериментални лекарства и програми и на какви условия трябва да отговаряте, за да ви включат.

Хормонално лечение

Това лечение има за цел да спре влиянието на хормоните върху раковите клетки. Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата се прилага преди, след или вместо оперативна намеса. Лекарят ща Ви каже за колко години назначава терапията, както и всички подробности, които Ви интересуват. Целта на хормоналното лечение при рак на простата е да се ограничи и спре стимулиращия ефект върху растежа на туморната клетка на мъжкия полов хормон тестостерон. Лекуващия лекар и тук определя лекарството и срока на прием.

Проследяване, контролни прегледи Приключихте с назначените лечения. За да сте сигурни, че държите болестта под контрол трябва да правите редица изследвания назначени от онколог. За всеки вид рак има таблица, в която са описани вида и честотата на изследванията. Лекуващият онколог ще Ви информира за това.

Палиативни грижи

Когато болестта е достигнала фаза, в която познатите и утвърдени методи на лечение не могат да помогнат за излекуване, следват палиативните грижи. Целта им е да се подобри качеството на живот на пациента. Важно е да знаете, че НЗОК покрива 20 дни годишно по клинична пътека. Поинтересувайте се къде има отделения за палиативни грижи, които имат договор с НЗОК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!