ЕК пусна Центъра за знания в областта на раковите заболявания

1

Европейската комисия пуска в действие Центъра за знания в областта на раковите заболявания. От там посочват, че това е първата водеща инициатива, която се осъществява в рамките на Европейския план за борба с рака.

Центърът за знания е нова онлайн платформа за събиране на сведения и за координиране на действията срещу болестта, която в Европа е най-честата причина за смъртта на хора на възраст под 65 години. Той ще събира най-актуалните данни за рака, ще предоставя здравни насоки и схеми за осигуряване на качеството, като наред с това ще проследява и ще прогнозира тенденциите по отношение на заболяемостта и смъртността от рак в ЕС. Той ще бъде и мястото, където всички, които участват в борбата с рака, ще могат да споделят най-добри практики, да си сътрудничат и да координират усилията си, така че да извлечем възможно най-голяма полза от колективното си знание и основаната на доказателства наука, поясняват от ЕК.

Центърът ще събира и предоставя най-актуалните сведения и статистически данни за раковите заболявания. Той ще проследява тенденциите при раковите заболявания, за да може да се прави оценка на ефективността на стратегиите за профилактика и програмите за скрининг. Негова задача ще да предоставя европейски насоки за профилактика, скрининг, диагностика и лечение на раковите заболявания, с цел подобряване на резултатите и намаляване на неравенството между отделните региони в ЕС. Той ще съдейства още за формирането на политики за профилактика на рака, свързани с околната среда и здравословния начин на живот, включително контрола на тютюна и алкохола, както и да следи за пропуски в научните изследвания и в политиките.

Центърът ще осигурява пространство за координиране в рамките на една платформа на много инициативи в областта на рака и ще спомага за намаляване на неравенството по отношение на профилактиката и лечението на ракови заболявания в целия ЕС.

„Всички ние — институциите, изследователите, организациите на пациенти и иноваторите — трябва да обединим своите сили, за да може нашето общество да се пребори с рака. Науката може да ни помогне да разберем това заболяване и свързаните с него рискови фактори, но за да окаже тя реално въздействие, знанията трябва да достигнат до политиките и интервенциите, които могат да спасят живота на много хора“, заяви Мария Габриел, комисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя допълни, че центърът за знания в областта на раковите заболявания е ключов инструмент за координиране на нашите усилия, който ще ни помогне да използваме най-добрите налични научни доказателства, за да спечелим тази битка.

По-големите познания ще ни помогнат да разбираме по-добре причините за раковите заболявания и да ги предотвратяваме и лекуваме по-успешно. Научните изследвания и иновациите са отправна точка за един нов подход към грижите за болните от рак в ЕС, каза комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду. Тя допълни, че обединяването и споделянето на най-новите данни от изследванията, иновациите и технологиите, включително във връзка с нови персонализирани цифровизирани решения по отношение на раковите заболявания, са от решаващо значение. Те ще дадат възможност на здравните и научноизследователските институции да се борят по-ефикасно с рака, а новият център за знания ще бъде средоточие на тези действия, посочи Кириакиду.

Източник: Здраве.нет

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!