Метастатична костна болест

1

Ракът, който се развива в определени органи на човешкото тяло, включително белите дробове, гърдата или простатата, наред с други, понякога може да се разпространи в костите, причинявайки това, което е известно като метастатично костно заболяване. Приблизително повече от 1.2 милиона нови случая на рак се диагностицират всяка година, като около половината от тях могат да се разпространят или метастазират в костите.

Чрез медицински напредък пациентите, диагностицирани с няколко различни вида рак, особено рак на белите дробове, гърдата и простатата, могат да живеят по-дълго. Въпреки това, първичните ракови заболявания при повече пациенти преминават през костни метастази, където се разпростират до костта. Междувременно други видове рак не се разпространяват толкова лесно до костите.

Метастатичното костно заболяване може да увреди и отслаби засегнатата кост, причинявайки болка по протежение на мястото на разпространение. Освен това пациентите с болестта са изложени на по-висок риск от фрактури или счупени кости. Болезнените симптоми, свързани с болестта, могат да се превърнат в предизвикателство за пациента да се занимава с редовни физически дейности. Основната грижа на пациентите с метастатично костно заболяване е влошаването на качеството на живот.

Степента на ефектите от метастатичното костно заболяване върху пациента може да се промени и е свързана с това как ракът се е разпространил, кои кости са засегнати и колко тежко е увреждането на костите. Освен това има редица възможности за избор на лечение за лечение на заболяването. Лечението помага на пациентите да се справят с болката, за да поддържат нивата на активност и да запазят своята независимост.

Какво представлява метастатичната костна болест?

Костите са най-честото място на разпространение на рак, който започва в органите, след белия дроб и черния дроб. Тъй като много пациенти не изпитват болезнени симптоми на метастази в черния дроб и белите дробове, те често не се откриват, докато заболяването не е в напреднал стадий. За разлика от тях, костните метастази обикновено са болезнени, когато се развият.

Туморът може напълно да унищожи костта на мястото на разпространение, процес, наречен “остеолитично костно разрушаване”. Увреждането или отслабването на костите са най-чести при ракови заболявания, които са се разпространили от белите дробове, щитовидната жлеза, бъбреците и дебелото черво. Нова кост, наречена остеобластна, може също да се образува поради разпространението на рак, по-често наблюдаван при рак на стомаха, пикочния мехур и простатата.

В резултат на увреждане и слабост на костите пациентите с метастатично заболяване на костите са предразположени към фрактури. Счупените кости, причинени от заболяването, се наричат ​​​​”патологични фрактури”. Понякога костта може да е толкова слаба, че фрактурата е неизбежна, наречена „предстоящи патологични фрактури“. Лежането на легло за дълги интервали поради счупени кости може да доведе до химични дисбаланси в кръвния поток, като например повишени нива на калций, известни като “хиперкалциеми”+. Пациенти с рак, който се е разпространил в гръбначния стълб, могат да развият увреждане на нервите, което може да доведе до парализа или загуба на използване на ръцете и/или краката.

Симптоми

Пациент с рак, който изпитва болка, особено в гърба, ръцете и краката, трябва незабавно да уведоми своя лекар. Болката, която се проявява без извършване на физически дейности, е особено тревожна. Най-честите симптоми на метастатичен костните заболявания включват:

  • Болка – пациентите могат да изпитват болка по протежение на бедрото и/или таза, горните и долните крайници и гръбначния стълб, тъй като туморът може да е увредил или отслабил костта.
  • Фрактури – счупванията на костите или фрактурите могат да варират от леки до тежки и обикновено са ясна индикация за наличието на болестта.
  • Анемия – най-често срещаните места на разпространение, череп, гръбначен стълб, ребра, горни и долни крайници и бедрата и/или таза, съответстват на областите на костния мозък, които произвеждат високи нива на червени кръвни клетки, отговорни за пренасянето на кислород до клетките. Анемията или намаленото производство на червени кръвни клетки е честа аномалия на кръвта при това заболяване.

Диагностициране

Преди да продължи лечението на метастатично костно заболяване, е важно медицинският специалист да разбере симптомите на пациента, както и цялостното му здраве и благополучие. Лекарят ще поиска медицинската история на пациента. След медицинската история, медицинският специалист ще извърши физически преглед на пациента. Лекарят може също да използва образна диагностика, за да помогне с диагнозата на пациента.

  • Рентгенография –  след първоначалната диагноза те могат да назначат рентгенови снимки. Тъй като болката често може да произхожда от други части на тялото, медицинският специалист ще поръча и рентгенография извън регионите, където пациентът изпитва дискомфорт. Рентгенографията може да даде онколога много информация относно това коя кост е засегната.
  • Други образни изследвания – лекарят може също да назначи костна сцинтеграфия. Това изследване може да определи дали други кости са свързани с метастатично костно заболяване. В определени ситуации може да се поръча компютърна томография или КТ, сканиране и ядрено-магнитен резонанс или ЯМР, особено в сценарии, при които са засегнати гръбначния стълб или бедрото и/или таза.

Различните видове рак могат да причинят метастатично костно заболяване в различни области на човешкия скелет. Костните метастази могат да причинят болезнени симптоми, в крайна сметка да повлияят на качеството на живот на пациента.

Лечение

Напредъкът в хирургичните техники, както и подходите за лъчево- и медицинско лечение значително подобриха качеството на живот на пациентите, страдащи от рак, който се е разпространил в костта от мястото на произход. Възможностите за лечение се основават на това докъде се е разпространило заболяването, кои кости са засегнати и как костта е била повредена или отслабена.

В много случаи на метастатично костно заболяване ракът е прогресирал до множество костни места. В резултат на това лечението е съсредоточено върху копирането на симптомите на болка и костна слабост, тъй като не е предназначено да бъде лечебно. Най-често срещаният вариант за лечение на костната метастатична болест включва лекарства и/или медикаменти, и лъчелечение за контролиране на болката и предотвратяване на допълнително разпространение на метастатично костно заболяване, както и хирургична намеса за стабилизиране на слаби и счупени кости.

Пациентите с метастатично костно заболяване се нуждаят от мултидисциплинарен екипен подход. Медицинският онколог работи в тясно сътрудничество с лъчетерапевта, хирурга, специалиста по образни изследвания, ортопедичния хирург, невролога и др. Поставянето на диагнозата е от съществено значение, за да се приложи най-добрият подход към лечението.


Ресурси:

 

КОСТНА БОЛЕСТ ПРИ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (брошура)

СЪВЕТИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА КОСТНО ЗДРАВЕ ПРИ МЕТАСТАТИЧНА КОСТНА БОЛЕСТ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!