Ролята на психосоциалната грижа в лечението на онкологични заболявания дискутираха медици и експерти по време на конгреса на ESSO

1

Председателката на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова, която е и член на Управителния съвет на Европейската коалиция на пациентите с рак, участва в 41 конгрес на European Society of Surgical Oncology, който се проведе между 19 и 21 октомври 2022 г. във Франция.

„Тясното сътрудничество между медицинския екип и екипа за психосоциална подкрепа е необходимо условие за добър изход от заболяването“, коментира в рамките на представянето си Евгения Александрова. В своята презентация председателката на АПОЗ коментира основните предизвикателства от емоционално и психологическо естество пред пациентите с рак и техните лекари, както и преживяванията на близките на пациенти с рак.

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания е пионер в създаването на модела за психосоциална грижа в общността за пациентите с онкологични заболявания и техните близки. С проект, реализиран през 2010 – 2011 г., асоциацията въвежда немедицинската грижа в три лечебни заведения – в София, Бургас и Пловдив. В рамките на програмата повече от 300 пациенти с рак получиха индивидуално психологическо консултиране, както и имаха възможността да се включат в групи за споделяне на опит. По-късно асоциацията формира първия екип на Центъра за немедицинска грижа в частната Аджибадем Сити клиник.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!