АПОЗ събра 34 000 лева в подкрепа на програмата за пациентски навигатори в онкологията

DSC_1005

Всеки ден 100 българи научават, че са с рак. Повече от половината от тях имат шанс да се излекуват, ако заболяването бъде установено навреме, показват данни на експертите

Повече от 100 гости уважиха организираното от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) благотворително събитие „За рака – с разбиране и грижа“, което събра сумата от 34 000 лева. Патрони на благотворителната вечер бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Набраните средства ще бъдат инвестирани в програмата за навигация на пациенти с онкологични заболявания.

„Рационално погледнато човекът, току що научил диагнозата си, има нужда от ориентири – кой, къде, как ще го изведе безопасно, сигурно, професионално издържано от тъмния коридор, в който внезапно е попаднал. Ясните и точни отговори на тези въпроси са естеството и съдържанието на навигацията и личната асистенция на пациентите през целия път на лечението им – дейност, на която АПОЗ посвещава повече от 18 години, за да я усъвършенства в стремежа си да отговори на несподелените и често неглижирани потребности на болните от рак. Успяваме. Но за по-малко от 2% от всички нуждаещи се“, коментира в рамките на откриването на благотворителното събитие председателката на АПОЗ Евгения Александрова.

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания си поставя за цел да направи достъпна програмата за лична асистенция за повече поне 500 пациенти през 2023 г. През 2022 г. АПОЗ, заедно с Българското онкологично научно дружество (БОНД), създаде програма за обучение на пациентски навигатори в онкологията, като се очаква интегрирането и в учебния план на на Софийския университет, допълни Александрова. „Вярвам, че е възможно програмата за пациентска навигация да бъде устойчива и да стане национална политика. Така, както се появи програмата за рехабилитация след рака на гърдата „Виктория“ и както психолозите вече са в лечебните заведения като част от мултидисциплинарните екипи“, коментира още председателката на АПОЗ.

В рамките на благотворителното събитие АПОЗ отличи с награда на кмета на София Йорданка Фандъкова. Малката метална пластика „Резервно крило“, изработена от пловдивския художник и скулптор Атанас Хранов, бе връчена на кмета в знак на уважение към системните и усилия да говори открито за рака, както и да инициира и реализира програма за превенция на онкологичните заболявания сред жените на София.

„Убедена съм, че справянето с диагнозата и добрият изход от лечението на рака започват от това да изградиш връзка с някого, на когото имаш доверие, както и да се оставиш да бъдеш придружен по пътя на лечението. Благодарение на усилията на АПОЗ, днес за онкологичните заболявания  се говори повече и по-открито, обществото има повече информация за профилактиката и етапите на лечението,  както и за нуждата от емоционална подкрепа на пациента и на близките му. Благодаря ви за това, че направихте темета за рака видима и не страшна. Медицината напредна вече толкова много, че тази диагноза вече не е присъда. Когато е открит навреме ракът  е лечим“, сподели Йорданка Фандъкова. Кметът припомни, че от 2015 година Столичната община привежда най- мащабната  скринингова програма за рак на млечната жлеза.  По предложение на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Столичната община ще назначи психолози в общинските болници, които да работят с пациентите и техните семейства, стана ясно още от думите на кмета на София.

В рамките на благотворителното събитие на АПОЗ бе проведено наддаване, в което картини, собственост на пловдивската галерия „Етерна“ намериха новите си притежатели. Картините „Тавастландия“ (на художничката Яна Костадинова), „Пейзаж с чайник“ (на художника Емил Атанасов) и „То“ (на художника Ангел Гешев) намериха своите нови собственици, а събраната сума от продажбата на произведенията на изкуството ще бъдат дарени изцяло за каузата на АПОЗ. Един от специалните подаръци, предоставен от LR България – уред за козметични процедури на високо ниво у дома също намери своя нов собственик. Компанията направи и комплимент на всеки гост на събитието, като дари за дамите и господата комплект от своите продукти. Музикални домакини на вечерта бяха виртуозният пианист Живко Петров и емблематичният джаз изпълнител Петър Салчев. С музикален комплимент в събитието се включи и българският Франк Синатра – Васил Петров. Водещи на благотворителното събитие бяха музикантът от Д2 Деян Каменов-Дидо и психологът с пациентски опит в онкологията Яница Йончева.

АПОЗ изказва сърдечни благодарности на своите партньори – Гранд-хотел София, галерия „Етерна“, винарска изба „Вила Винифера“, „Vibe systems”, градински център „Божилови“ и LR – България.


ВИЖТЕ АЛБУМА СЪС СНИМКИ ТУК

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!