Камен Недев: “Един от всеки четирима мъже с новооткрит рак е с карцином на простатата”

1

Д-р Камен Недев е завеждащ дейност “Брахитерапия” в Аджибадем Сити Клиник Младост и един от водещите специалисти по лъчелечение в България. Работата му в сферата на брахитерапията е широко призната, а наскоро се превърна и в единственият лекар на Балканите, сертифициран да прилага иновативен метод за намаляване страничните ефекти при лъчелечение на рак на простата.

Ракът на простатата е на второ място по честота при мъжете в България, след рака на белия дроб. Научиха ли се мъжете да ходят на редовни профилактични прегледи?

Най новите данни показват, че той е най-разпространеното злокачествено заболяване, като един от всеки четирима мъже с новооткрит рак, е с карцином на простатата. Развитието му е по-скоро следствие от напредването на възрастта. Разбира се, има и хормонална и наследствена обусловеност, но като цяло възрастта е основният фактор. При наследствените форми, говорим за мъже над 50 г. или дори 45г, които са имали в рода си пряк роднина с рак на простата. Това е и групата мъже, които, преминавайки тази възрастова граница, трябва да планират своя годишен профилактичен преглед при уролог. Казвам “те”, защото в България няма скринингова програма за ранна диагностика на рак на простатата и заболяването. Т.е. разчита се на личната отговорност на пациентите и техните лични лекари, което често се оказва недостатъчно. За съжаление, това води до късното откриване на рак – пациентът идва на преглед, когато вече има изразени симптоми и ракът е в по-напреднал стадий на развитие.

Страх или незнание е причината мъжете да отбягват прегледа?

Комплексно е. Мъжете сме по-немарливи към своето здраве. И рядко търсим своя личен лекар с цел профилактика. Голям фактор е и липсата на скринингова програма, която да “търси” здрави мъже с повишен риск. Истината е, че дори в момента има бърз и лесен кръвен тест, който би показал патологични изменения в простата. Нарича се PSA и представлява туморен маркер, чието повишение би било повод за преглед при специалист.

Повишеният туморен маркер винаги ли означава рак?

Повишен туморен маркер не означава рак. Означава причина за посещение при специалист. Този специалист следва да прецени има ли нужда да назначи последващи образни изследвания, за да установи причината за повишението на маркера.

Ако се установи рак?

Трябва да се постави точна диагноза, правилно да се “стадира” заболяването и да се планира неговото индивидуализирано лечение. И тук има няколко важни неща, на които бих искал да обърна внимание.

След като вече веднъж се постави диагноза “рак на простата”, следва да се определи доколко и къде е разпространено заболяването. През последните няколко години в практиката се появи нов метод, който прилагаме и в болницата при нас – методът PSMA. Той показва най-начални промени, още преди да има промени, които да водят до симптоматика на пациента и промени които са “невидими” за стандартните образни методи . Дава точност при 95% от пациентите, несравним резултат при стандартните образни изследвания. Това е важно, защото лечение без правилна диагноза и точно стадиране на пациента, би било компромисно.

И друг акцент, на който бих искал да обърна внимaние – наличие на рак не винаги означава старт на лечение. Много болни се лекуват излишно. Тоест, те имат клинично незначим карцином, от който те няма да загинат и могат да останат без лечение, а просто на активно проследяване.

Но често се лекуват?

Да, лекуват се, дори се оперират. И, всъщност след това имат влошено качество на живот, което не са имали преди лечението. Трябва да се преценява стриктно дали заболяването би довело до смърт при съответния болен. Ако се прецени, че заболяването няма да доведе до прогресия, то ще си е ограничено в простатата, в ранен стадий, се предпочита тези болни да не се лекуват, а да се проследяват през годините. Вече, ако се наложи и, ако карциномът прояви агресивност, тогава вече се прилага радикално лечение.

Какво е брахитерапия?

Брахитерапията на рак на простата е вид лъчелечение, при коeто туморните клетки се атакуват отвътре със специално поставени малки радиоактивни елементи. Освен че пази от облъчване съседните здрави тъкани, методът може да спести операция и премахване на простата. Процедурата е бърза, безболезнена и с висока ефективност. Поносимостта от страна на пациентите е отлична. Повечето от мъжете запазват качеството на живот и еректилната си функция. Отново целим запазване доброто качество на живот на пациента.

Вие сте единственият сертифициран лекар, който прилага нов метод при лечение на рак на простата. Какво представлява той и с какво помага на пациентите?

Един от основните проблеми при лъчетерапия за рак на простатата е, че правото черво, намиращо се непосредствено зад жлезата, получава дозата йонизиращи лъчи, предписана към простата, което по-късно може да доведе до проблеми. Новият метод представлява приложение на специален хидрогел, който раздалечава двата органа един от друг като по този начин елиминира облъчването на правото черво. Благодарение на това мъжете, на които им предстои лъчелечение на простатата, могат да се подложат на него без страх от дискомфорта, свързан с правото черво, който обикновено възниква в резултат на облъчването. Прилагаме методът успешно в отделението и вече имаме неоспорими резултати: 75% по-малко облъчване на дебелото черво и почти нулеви страничи ефекти за пациентите.

Източник: Dir.bgе

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!