Д-р Маргарита Таушанова: “Съвременното лечение превръща карцинома на гърдата в обикновено хронично заболяване”

9

Пред Орлин Павлов медицинският онколог д-р Маргарита Таушанова обръща внимание, че ракът на гърдата е може би най-честото онкологично заболяване при жените. Според данните от видеото от този вид карцином всеки ден в света си отиват около 1000 жени – нечии дъщери, майки, съпруги. От него страдат и между 1% и 3% от мъжете, поради което те също трябва да проследяват здравословното си състояние, особено ако има наследственост.

Специалистът обаче е категорична, че при правилно поведение днес този вид карцином е напълно лечим.

„Лечението на рака на гърдата през последните 10 – 15 години направи революция в онкологията. Ако преди години това се е считало за онкологично заболяване с фатален край, сега вече говорим за едно хронично заболяване“, обяснява д-р Таушанова във видеото.

В основата на добрия изход е профилактиката и самонаблюдението.

„Тези два фактора са изключително важни за откриване на това онкологично заболяване в един много ранен стадий, когато все още шансовете за пълно излекуване са почти 100%“, категорична е д-р Таушанова.

Във видеото нагледно е показано как жените могат да се самонаблюдават, а съветът на онколога е да го правят поне веднъж в месеца и ако открият някакви промени в млечните си жлези, веднага да потърсят специалист. След 30 ‒ 35 години трябва редовно да се правят и профилактични прегледи. Когато има наследствена обремененост, тези прегледи трябва да бъдат ежегодни, а след 40 ‒ 45 години и по два пъти в годината.

За смисъла на профилактиката и революцията в лечението на рака на гърдата можете да научите от видеото с водещ Орлин Павлов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!