Д-р Мила Петрова: „Нетипични оплаквания бавят диагностицирането на белодробния карцином”

Д-р Мила Петрова (медицински онколог) и Орлин Павлов в разговор за рака на белия дроб

Ракът на белия дроб е основна причина за смърт от онкологични заболявания, предупреждава медицинският онколог Мила Петрова.

„През последните повече от 20 години усилията на онколозите навсякъде по света са насочени към подобряване на диагностиката и прогнозата за излекуване на пациентите с рак на белия дроб“, признава тя.

Пътят на диагностиката на този вид карцином е много неясен, тъй като е свързан обикновено с неспецифичните оплаквания, като кашлица, дрезгав глас, субфертилитет.

„Симптоми, за които обикновено си мисли, че това ще мине“, казва д-р Петрова. Забавянето често е и защото пациентът посещава първо общопрактикуващия си лекар, който смята, че това е вирусна инфекция или бактериална такава.

„Минава време, не се прави преглед при друг лекар специалист, не се правят съответните ранни стъпки, за да се установи дали наистина е проблемно състоянието или не. С един антибиотик се потушава инфекцията и може този пациент след 8 – 10 месеца да отиде отново на лекар, за да се направят съответните изследвания и да се стигне до диагноза. Но това вече се случва в много късен етап, където ние не можем да излекуваме пациента. Можем да удължим неговия живот, но не можем да го излекуваме“, признава онкологът Мила Петрова.

Съществена промяна от последните 4 ‒ 5 години, която дава по-големи надежди на пациентите с рак на белия дроб при лечението, е възможността за изследване на туморите по допълнителни маркери.

„Това дава възможност да се определи правилното лечение на пациента. В момента има възможност за допълнително изследване на тумора по отношение на различни мутации и при подходящи пациенти може да се приложи таргетна терапия, имунотерапия, за да са намали рискът и възможността заболяването да не се върне под една или друга форма“, твърди д-р Мила Петрова. И е горда, че с тези медикаменти от доста време се работи и в България:

„Това са медикаменти, които имат т.нар. затвърждаващ ефект, т.е. допълнително намаляват риска и позволяват след 5, 10 години пациентите да са живи“.

За рисковете от късното диагностициране на рака на белия дроб и какви са съвременните възможности за лечението му можете да научите от видеото с водещ Орлин Павлов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!