EUonQoL: Качество на живот в онкологията: измерване на това, което има значение за онкологичните пациенти и преживелите рак в Европа

Screenshot 2024-01-29 at 18.46.30

От началото на 2023 г. АПОЗ участва като партньор в проекта „Качество на живот в онкологията: измерване на това, което има значение за онкологичните пациенти и преживелите рак в Европа“, наричан накратко EUonQoL. Проектът е финансиран от Програма “Хоризонт Европа” на Европейския съюз е ще продължи четири години.

Целта на EUonQoL е да създаде нов унифициран инструмент за измерване на качеството на живот на онкологичните пациенти и на хората, преживели рак, който да е изцяло съобразен с техните нужди. Така проектът ще допринесе за инициативите на ЕС срещу рака, които включват като основен стълб подобряването и запазването на качеството на живот на пациентите.

С участието на голям европейски консорциум от изследователски институции, онкологични центрове, научни, професионални и пациентски организации, EUonQoL ще създаде инструмент с наименованието EUonQoL-Kit – набор от въпросници, специално предназначени за самооценка на качеството на живот в различни фази на заболяването,  характеризиращ се със следните иновативни характеристики:

  • Разработен съвместно с пациенти и заинтересовани страни;
  • Съобразен със здравословното състояние на пациентите;
  • Наличен на няколко европейски езика;
  • Дигитално администриран.

Мултидисциплинарен изследователски екип с богат опит в разработването на инструменти за самооценка ще идентифицира пропуските и ще установи всички измерения на качеството на живот, които са приложими от гледна точка на пациентите, клиницистите и общество.

EUonQoL-Kit ще бъде валидиран в пилотно проучване чрез използването на цифрови данни, събрани от широка европейска извадка от пациенти на различни етапи от лечение на рака.

Създаденият инструмент ще бъде приложим в бъдещи периодични проучвания за оценка на въздействието на политики, програми и интервенции.

Научете повече за проекта и консорциума, който го реализира, на https://www.euonqol.eu/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!