Хирургът онколог Ива Гаврилова: Слънчевите изгаряния могат да отключат кожни карциноми

01-Dragomir_Simeonov_and_Iva_Gavrilova

Прегледи при специалист, слънцезащита през цялата година, не само през лятото на плажа, недопускане на слънчеви изгаряния, никакви посещения на солариум, за които вече е установено, че имат пряка връзка с рака на кожата. Това са съветите на хирурга онколог Ива Гаврилова за превенция на рака на кожата.

„Винаги говорим как да се пазим от слънцето, когато ходим на плаж, но новата тенденция е да се пазим през цялата година. И през зимата трябва да сме със слънцезащита“, категорична е тя.

Д-р Гаврилова отбелязва, че кожният рак може да бъде два вида.

„Единият е меланом, който е вследствие от променила се бенка и е най-страшният и сериозен вид тумор. Другият вид са кожните  карциноми, които се получават от хронични кожни изгаряния. Те са по-безобидни, защото не застрашават живота, не дават разсейки. Обикновено са като рана, която не зараства, но не ѝ обръщаме внимание, защото много бавно нараства“, обръща внимание тя.

Докато кожните карциноми са по онези части от тялото, които са били изложени много често на слънце – лице, деколте, ръце, поради което е важна слънцезащитата през цялата година, то мелономът може да се крие навсякъде, дори по косата, крака, затова трябва да се посещава специалист“, обяснява д-р Гаврилова. Тя уточнява, че не всяка бенка, дори променяща се, е меланом, но диагностиката може да се направи само от специалист.

Специалистите, към които първо трябва да се обърне пациентът, са дерматолог, онкодерматолог или такъв, който се занимават с кожни тумори.

„Ако някой от тях изкаже съмнение за евентуален кожен тумор, тогава вече пациентът се насочва към онкологично лечебно заведение, където трябва да се направят следващите стъпки на диагностиката и евентуално лечението. Хирургът онколог е този, който отстранява съмнителните кожни тумори. Тези тумори в ранните си стадии са напълно лечими и така се спасява човешки живот, затова има огромно значение ранната диагностика“, обяснява д-р Гаврилова. С новите терапии, които нямат общо с химиотерапията, се постига много добър контрол на заболяването, дори и в по-напреднал стадий. Това са таргетна имунотерапия, новите начини на лечение с антитела и с таблетки.

Още за рисковете, които водят до  меланом на кожата и кожни карциноми, за превенцията и лечението им, можете да разберете от разговора на д-р Ива Гаврилова с журналиста Драгомир Симеонов и половинката му актрисата София Маринкова. Видеото е заснето като част от инициативата #Онко.НЕТ. Чрез нея  Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания се опитва да насочи вниманието към основните проблеми при скрининга, профилактиката и лечението на социалнозначимите онкологични заболявания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!