Институции, пациенти, европейски и национални експерти в дискусия за предизвикателствата и възможностите пред стартирането на Националния план за борба с рака в Република България

FORUM-Cancer-fb event-01

За първи път у нас ще бъде представен проект за въвеждане на скринингови програми за онкологични заболявания в България

На 24.11.2024 г. ще се проведе форумът „Националният план за борба с рака – да спуснем бариера пред болестта“, организиран от Европейската коалиция на пациентите с рак (ЕСРС), Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и Асоциацията на студентите – медици в България – София (АСМБ), с подкрепата на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Германо-българската индустриална и търговска камара.

Събитието ще премине под егидата на Министерство на здравеопазването, с медийната подкрепа на БНТ, bTV Media Group и Нова телевизия, и ще събере на едно място представители на институциите, български и международни експерти и здравни специалисти, пациентски организации, индустрия, медии и др.). 

Форумът ще бъде открит с приветствени речи от български и международни официални лица, сред които министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и президентът на Европейската коалиция за борба с рака проф. Франческо Де Лоренцо, и ще продължи с три панелни сесии, в които ще бъдат засегнати темите за ползите от въвеждането на скринингови програми за ранно откриване и лечение на онкологичните заболявания, прецизната диагностика като задължителен елемент за назначаването на прицелна терапия, онкологичните бази данни като ефективен инструмент за планиране и провеждане на здравни политики в страната.

Освен демонстрирането на различни доказали се като успешни примери от Европа за скринингови програми и модели за ранна диагностика за онкологичните заболявания, в рамките на програмата на форума за първи път ще бъде направено представяне на проект за въвеждане на национални скринингови програми за три онкологични заболявания в България. Всеки панел ще има и дискусионна част, в рамките на която институции, експерти и пациенти ще анализират възможностите за най-успешно въвеждане на Националния план за борба с рака в Република България.

Повече за форума можете да видите тук: https://ecpc.oncobg.info/

Събитието е със свободен достъп за журналисти, но се изисква предварителна регистрация.

Допълнителна информация:

На 4 януари 2023 г. Министерски съвет на Република България прие Национален план за борба с рака (НПБР), който си поставя конкретни цели за изграждането на интегрирана, комплексна и достъпна система за онкологична грижа, в рамките на която да се осигуряват всички дейности по превенция, скрининг, иновативна диагностика и лечение, и грижи, с цел удължаване на живота на онкологичните пациенти и подобряване на качеството му.

Сред приоритетните области, заложени в рамката на НПРБ, са: въвеждането на скринингови програми за превенция и ранно откриване на онкологичните заболявания, които да осигурят възможност за навременно ефективно лечение и опазване на човешкия живот; осигуряването на прецизна диагностика на онкологичните заболявания; изграждането на пълна и актуална база данни за онкологичните заболявания в България.

До момента не се наблюдават действия по реализирането на заложените в НПБР политики и програми. 

ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН ФОРУМА ВЪВ ФЕЙСБУК

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!