Пациенти: Комплексната грижа в онкологията все още е дефицитна

DSC_3963

Пациенти с онкологични заболявания от цялата страна участваха във форум, организиран от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, посветен на развитието на онкологичната помощ у нас и нерешените проблеми в здравната система, свързани с рака. В събитието, което се организира по повод 20-годишнина от създаването на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, се включиха пациенти, здравни специалисти, експерти по социална работа, журналисти и др.

„20 години АПОЗ работи за подобряването на достъпа до здравни грижи за българските пациенти с рак. Някои от пилотните ни проекти са разпознати от държавата, други – от здравните заведения, но все още комплексната грижа за пациентите с рак е разпокъсана и пациентите се лутат в търсене на своя път за лечение“, коментира по време на откриването на форума председателката на АПОЗ Евгения Александрова. Тя допълни, че за своето съществуваве асоциацията е подобрила чрез пациентската си експертиза достъпа до съвременните терапии, приложила е модел на психосоциалната грижа в лечебните заведения, което е и причина за това в лечебните заведения психолозите да са рамо до рамо с лекарите.

В рамките на своите представяния медицинските специалисти акцентираха върху новостите в лечението на рака, както и възможностите на съвременната медицина да намали последиците от болестта, благодарение на иновативните терапии и подходи. Д-р Мила Петрова от Българската асоциация по медицинска онкология представи и мобилна услуга за грижи в домашна среда за пациенти с рак. Д-р Георги Димитров от Българското научно дружество по имуноонкология акцентира върху върху въвеждането на имунната терапия в условията на персонализирано лечение, а д-р Неофит Спасов от отделението по детска онкохематология в УМБАЛ „Свети Георги” представи тревожното състояние на лечението на онкологичните заболявания при децата у нас. Пациенти от своя страна допълниха в дискусията, че у нас липсва ефективна пациентска навигация, която да „придружава“ пациентите в целия процес на лечение, както и комплексност, която да не оставя пациента да се губи по пътя на лекуване.

Акцент върху превенцията на рака на дебелото черво, като един от съвременните бичове в световен план представиха от фондация „Лъчезар Цоцорков“, които стартират национална скринингова програма за ранно откриване на това заболяване сред рисковите общности. Близо 6000 безплатни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната програма на организацията.  Страната ни изостава  по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания, коментираха още от гражданската организация. От своя страна адвокатката Меглена Мичева акцентира върху основните права на пациентите с онкологични заболявания, като постави фокус върху правото „да бъдеш забравен“, което да гарантира правото на пациентите да ползват различни форми на обществено подпомагане, по-добро кредитиране и др. За достъпността на информацията за лекарства и лекарствени продукти у нас и в ЕС, както и за ползването на различни дигитални инструменти за проверяване на информацията, свързана с лекарствата в онкологията говориха от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, а представител на Националната здравноосигурителна каса коментира при какви възможности могат българи да се лекуват в чужбина за сметка на държавния бюджет.

Всички презентации на лекторите и галерия със снимки от събитието вижте на сайта на форума


ФОРУМЪТ СЕ ПРОВЕЖДА С ПОДКРЕПАТА НА:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!