D2 участваха в създаването на младежка организация “Ти избираш”

Създаде се националната младежка организация „Ти избираш“, която ще работи за профилактика на сексуално предавани инфекции. Над 50 млади хора от цялата страна обсъждат първите дейности на организацията.

В рамките на Националната кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se, която се реализира от АПОЗ и приятели, младежката мрежа Y-PEER, Клуб „Млад Онколог” и Фондация „Надежда срещу СПИН”, с подкрепата на MSD, се учреди младежка оранизация «Ти избираш» с председател Станислав Додов. Публичното кръщение на новата организация беше на 28 ноември 2010 г. в Културен дом «Красно село» в София, където се събраха над 50 млади хора от цялата страна, мотивирани да научат повече за ХИВ/СПИН и HPV, и да работят за по-доброто информиране на своите връстници.

На първото събитие на новата организация се състоя и премиерата на документалния филм U Ch00se – дело на четирима студенти, решили със средствата на киното да осмислят правото на избор. Четирите кратки филмчета: „Ангел” на Николай Генчев, „Краткостта на живота” на Павел Павлов, „Стъпки” на Марина Костадинова, и „Елайза” на Цветомир Матев, са събрани в един документален модул, който ще се излъчва в национален ефир и в Интернет.

Националната кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se, която информира за значението на профилактиката и ранната диагностика, стартира през април 2010 г., като през годината се проведоха обучителни интерактивни сесии в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, конкурси за сценарий за документален филм и за идея за комикс, концерти на D 2 в големите градове на страната; представи се песента U Ch00se на D 2 и видеоклипът към нея; създаде се сайтът www.uchoose.bg, където младите хора могат да общуват със специалисти или помежду си по проблемите на отговорното здравно поведение и сексуалната култура.

Срещата на младите хора продължи с работни сесии по групи, където се обсъдиха идеи за първите дейности на организацията, и завърши с концерт на музикалните посланици на кампанията D 2 и групите Скандау и The Reckoning. Амбицията на младите хора да бъдат по-информирани и да правят правилните избори за себе си и тези, които обичат, вече е факт – Фондация «Ти избираш».

Ракът на маточната шийка е на второ място като причина за смъртност при жените. Всяка година 1000 българки се заразяват с HPV, а от тях 400 умират. Заболяваемостта от рак на шийката на матката в България е най-голяма в ЕС след тази в Румъния.

Официално регистрираните ХИВ-позитивни в България са 1160, като броят на новите случаи от началото на годината е 51. Регистрираните лица са в широки възрастови граници – от 17 до 68 години, като 60% от тях са млади хора на възраст от 17 до 29 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!