Евгения Адърска: Защо няма лекарства за онкоболни

В някои болници няма лекарства за рак от месеци, а в други никога не са свършвали. Това каза заяви председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска.

Тя заяви, че един пациент твърди в писмо до нея, че в болницата, където се лекува от рак, от април месец миналата година “5 Флуороурацил”- основен елемент от най-често прилаганите терапии, въобще не е доставян по държавна доставка.

“Прави впечатление, че има болници, където “5 Флуороурацил” никога не е свършвал. За мен това означава, че е въпрос на мениджърска гъвкавост да бъде осигурен, защото проблемът с “5 Флуороурацила” е от доста отдавна – почти през цялата 2012 година беше обект на търсене на решение”, посочи Адърска.

На въпрос как коментира изказването на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, че до седмица проблемът с доставката ще бъде решен, Евгения Адърска отговори, че е хубаво да има краен срок да се реши този проблем, въпреки че, е имало инструменти за решаването му и преди това.

“Имаше инструмент – Наредба номер 10, по която всяка болница може от собствения си бюджет да задели някакви средства и да купи липсващия процент или количество от дадено лекарство за момента. Но така или иначе – по-доброто решение е глобалното решение, което дава достъп на всички болници и всички пациенти еднакво бързо и еднакво сигурно. Защото в противен случай се пораждат спекули. Хората не знаят дали да се борят с болестта си, или с абсурда къде да си намерят лекарство, което не се продава в България”, каза Адърска.

“Неслучайно беше въведена тази Наредба номер 10, която решава точно такива казуси. Много настойчиво сме искали от държавата да има инструмент, с който тя да решава подобни неща. За последните години се направиха толкова много неща, толкова много промени, които дават регулаторно достъп до всички терапии и в крайна сметка темата за рака винаги е съпътствана с елемента, че болните нямат лекарства. За мен това е пълен абсурд и не е честно спрямо болните”, допълни Евгения Адърска.

Вчера здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че до седмица ще бъде решен проблемът с доставките на лекарства за онкоболните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!