Евгения Адърска: Ние не сме угодници и подмазвачи

След вчерашната среща в ПП ГЕРБ с пациентски организации, председателят на АПОЗ Евгения Адърска изпрати позиция до медиите:

Смятам за несправедливо да се демонстрира неуважение към гражданските организации, на които се дължи развитието на не малко обществени сектори. Ние не сме угодници и подмазвачи. Не сме и пълнеж на нито една формация с политически профил и амбиции. Винаги сме се стремили към партньорство с държавата, от което тя няма причини да се срамува. Отнасяме се с уважение към нея като институция, за която не би трябвало да има по-висша ценност от благото на нейните граждани.

“Във връзка с прессъобщение на политическа централа, заляло медийното пространство и представящо пациентските организации в нелицеприятната роля на угодници, смятам за необходимо да изразя личното си мнение на общественик с повече от 10-годишен безрезервен, ежедневен труд за промяна на здравните политики в посока на повече грижа за болните от рак в България и намаляване на щетите от тази ужасна болест за българското общество. Резултатите от дейността на организацията ни не само са факт, но се простират и в посоки, развиващи и подобряващи важни за всички ни аспекти като диалога между пациент и лекар, грижа за психологическия комфорт на медицинските специалисти, прибавяне на психологическа грижа и обучителни програми за пациенти, програми за рехабилитация и социално адаптиране, работа за промяна на обществените нагласи в полза на толерантност към болните, повишен бюджет, увеличен достъп до съвременно лечение, включително програми за последващо обучение и повишаване на квалификацията на медицински специалисти.

Гражданските организации нямат цвят и политическа принадлежност – иначе не биха били граждански организации, а нещо друго. В същото време, дотолкова, доколкото всяка промяна зависи от политически решения, гражданските организации са длъжни да работят с политиците и това е най-късият път потребностите на хората от различни уязвими групи да достигнат до обсъждане и намиране на правилните решения.

Публикуваното прессъобщение изкривява в нездрава за обществото посока ангажимента на гражданските, в случая пациентските, организации да пресяват всяка политическа концепция за важни сектори като здравеопазването и да се ориентират трезво как да организират скромните си ресурси, за да постигат ползи за онези, които са им доверили проблемите си, без крайният резултат да зависи от цвят, политически убеждения и конфликти на тази основа“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!