Е. Адърска: Държавата да намери начин да гарантира веднъж завинаги непрекъснатото лечение на онкоболните

Държавата да намери начин да гарантира веднъж завинаги непрекъснатото лечение на онкоболните. За тази гаранция трябва да се направи фонд или осигури друг механизъм. Това заяви за “Монитор” Евгения Адърска – председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели. Предложението на пациентската организация ще бъде внесено в Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса до дни.

Според Адърска, ако се направи гаранционен фонд, постъпващите в него средства могат да бъдат от процент от акциза върху алкохола например, от доброволни вноски и от чуждестранни дарители.

Подкрепям идеята, но смятам, че трябва да се търси дългосрочно решение, което да е в полза на всички пациенти, а не само на онкоболните, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.
Спешна среща с министър-председателя Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов и здравния министър д-р Таня Андреева за бюджет 2014-а, както и за актуализацията на този до края на годината поиска междувременно Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи представителят на пациентските организации в него Иван Димитров след извънредно заседание на надзорниците. Той беше категоричен, че управляващите трябва да дадат гаранции, че ще има пари за лекарства и лечение не само за пациентите с рак, но и за всички болни в страната. По думите му здравноосигурените болни не бива да доплащат за лечение, каквато идея лансира Българският лекарски съюз. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!