НЗОК прие дарение на онколекарство

Надзорният съвет на Здравната каса реши, че ще приеме дарение от фармацевтичната фирма “Новартис”, производител на медикамента “Афинитор”, с който ще се осигури лечението на жени в напреднал стадий на рак на гърдата, съобщиха от касата.

Припомняме, че преди седмица Надзорът взе решение Касата да не плаща за медикамента до края на годината поради липса на средства в бюджета й и това предизвика острото недоволство на пациентки.

Дарението ще покрие лечението на нуждаещите се за месеците октомври и ноември, като Надзорният съвет предлага този лекарствен продукт да бъде включен в Приложение 19 на Националния рамков договор по време на преговорите с Българския лекарски съюз за следващата година.

За БНР председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска коментира решението на надзора така:

“Решението, което Надзорният съвет взе, изцяло се ангажира с невъзможността да остане дупка в осигуряването на този медикамент на нуждаещите се. Въведени са съответни условия. Ръководителят на Касата ще има грижата да следи и контролира това, пациентите да получат конкретното лекарство. Смятаме, че онова, за което имахме желание да се направи и стимулирахме решението, вече е факт”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!