Мъжете са по-незаинтересовани от рака на простатата, отколкото жените

Анкета сред над 1150 души показва, че 60% от хората у нас не знаят достатъчно за рака на простатата и биха искали да получат повече информация, а 1 на всеки 10 заявява, че изобщо не се интересува от темата. Любопитното е, че броят на незаинтересованите е по-висок сред мъжете, отколкото сред жените – съответно 10,55% срещу 7,43%. Това показват данните от анкета, проведена в рамките на социалната кампания “Заедно срещу рака на простатата”, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравната организация “Аджъбадем”.

Близо 1/3 от участниците в анкетата заявяват, че са достатъчно информирани за рака на простатата. Близо половината от тях обаче в отговорите си на следващите въпроси признават, че нямат представа кога се проявяват симптомите на това заболяване и доколко лечим е този вид рак. 1 на всеки 10 мъже смята, че профилактичните прегледи за рак на простатата трябва да започнат след 60 г. По-голямата част от анкетираните (65%) твърдят, че при необходимост биха потърсили информация за тази диагноза в лекарския кабинет, 31,3% предпочитат интернет като източник на информация, а 3,7% разчитат на близки и приятели.

Над 1/3 от анкетираните заявяват, че не си спомнят кога последно са били на профилактичен преглед. Над 18% са били на преглед преди повече от година, а 45,44% – през последната година.

В същото време над 80% от участниците в анкетата смятат, че е необходимо някои профилактични прегледи да станат задължителни чрез въвеждането на по-строга нормативна база. Делът на желаещите принудителни прегледи достига 88% при жените и 77% при мъжете. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!