АПОЗ: Назначаването на психолози на онкоболни може да победи рака

През психотерапевтичните кабинети и залата за групова терапия преминават и членовете на семействата на пациентите, както и екипите на болницата, съобщиха от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели.

Много добре работят специализираните кабинети в Онкологичната болница в София, в частните столични клиники, в Детската хематология, в УМБАЛ- Варна, в Габрово, Плевен и Враца, които са пример за добри практики за психологическа помощ при преодоляване на коварното заболяване.

От 2010 г. Министерството на здравеопазването зададе стандарта за немедицински грижи и възможността психолози и психотерапевти да бъдат назначавани по онкодиспансерите, а от 2011 г. с програма “Виктория” се подпомагат жени с онкологични заболявания, които получават медицинска, психологическа и социална рехабилитация. Всеки е потенциален пациент, но когато се сблъскаш с болестта липсата на информация повишава чувството на тревожност, обясни Елена Атанасова, психотерапевт в специализиран психологичен център към КОЦ Пловдив.

По думите й много е важна освен индивидуалната терапия, а крайно необходима е и взаимопомощта в групите за консултация. Ролята на психотерапевта и психолога е да помогне на болния да пребори страховете си, който по време на лечението си всяка пауза на лекуващия лекар тълкува чувствително и драматично, обясни и Екатерина Виткова, психотерапевт. Имаме идея през следващите месеци да започнем работа с персонала на онкологичните клиники, за употребата на точните думи, с които се обръщат към пациентите, посочи тя.

Доверието към лекаря е гаранция, че ще бъде емоционално овладян процесът в лечението и пациентът ще поддържа добро качество на живот, категорична е д-р Маргарита Тарейн – психотерапевт, председател на Българската асоциация на психоонколозите. Лекарят – пациентът – семейството, са партньори в този процес. Според нея, когато хората са психологически добре овладяни, те се справят по-добре с болката. Човек се изправя пред екзистенциални и етични проблеми, когато се разболее, но не е нормално да е в депресия, е мнението на специалиста. Тя съобщи, че съвсем скоро организацията ще стане член на международната асоциация.

България е една от първите страни в ЕС, която като стандарт се вглежда в този проблем. Студенти от Софийския университет, които учат психология, на тълпи идват в асоциацията, информира Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *