Умирай лесно

6

Сините очи на млада жена, нелепо загинала заради късно дошла линейка, гледат от телевизора и вестниците в дните след изборите. Явно заради резултатите от вота  здравното министерство реши да действа рязко и шумно оповести поредната си “мярка” за въвеждане на ред – да уволни директора на “Спешна помощ”. Ако при следващия директор още някой загуби живота си заради недостатъчното лекари и автомобили, ще бъде уволнен и той. “Ако няма резултати след всички мерки, които съм предприела, бих си тръгнала”, обяви преди седмица здравният министър Таня Андреева пред bTV.

Резултати за една година от управлението й видимо няма освен лекото повишаване на заплатите в “Спешна помощ”, които обаче не я правят по-атрактивно място за работа. И нито уволнението на директора, последвано от колективна оставка на лекарите в столичната спешна помощ, нито смяната на линейките ще ремонтират сектора със среднa заплата малко над 800 лв., и то за доктори с по две специалности.

“Като че ли най-значимите постижения на здравната политика са, че не се подсигури достатъчно бюджет за здраве и има дефицит от 200 млн. лв. в здравната каса в средата на годината”, отбелязва Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

За да оправдае нищоправенето и нереформирането на здравния сектор, министерството предприе серия от мерки за пестене, които предизвикват хаос и напрежение в сектора. Част от тях вече са одобрени, като например постановлението за месечните лимити на болниците. Други тепърва чакат гласуване – това е пакетът от 70-странични промени в здравните закони.

Освен очаквания протест на лекарите заради лимитите през седмицата Елисавета Котова, председател на една от големите пациентски организации, написа писмо на здравния министър Таня Андреева заради изявленията й по медиите, в които парира опитите й да избяга от отговорност за случващото се, като прехвърли проблемите на здравната каса, пациентите, които използват много лекарства, когато боледуват, и лекарите, които били с грешното впечатление, че няма да получат достатъчно средства.
 
Уволнение по спешност


Предстоящото уволнение на директора на Спешна помощ – София, д-р Георги Гелев (който от няколко месеца е в болнични) изглежда единственото отпушване на събраното недоволство срещу неизпълненото задължение на държавата да осигурява навременна и безплатна бърза медицинска помощ. Нароченият д-р Гелев беше обвинен, че не е разработил добре връзката с телефон 112, че лично е виновен, че половината бройки от лекари не са запълнени и че няма по-добра организация на линейките. Той отказа да приеме обвиненията, а колегите му подадоха колективна оставка в знак на солидарност с директора и излязоха на протест пред здравното министерство.
“Тук основният проблем отново е липсата на пари – няма как без достатъчно средства да се намерят достатъчно екипи, да се мотивират. За сектора се писаха концепции, по наша инициатива поканихме автора на реформата в спешната помощ в Румъния, която е една от най-добрите в Европа. Резултатът е, че няма пари и липсва административен потенциал, за да се реформира услугата, и оставката на когото и да било няма да реши нищо”, смята Хасърджиев.

Според Българския лекарски съюз (БЛС) освен заради ниското заплащане лекарите не искат да работят в Спешна помощ по още три причини – нямат време за специализация, претоварени са и непрекъснато са подложени на агресия, която е нетърпима.

“Не виждам при този дефицит на кадри защо се заблуждаваме, че може да се работи без парамедици в линейките. Мястото на лекарите не е в линейките по бензиностанциите и в измислени кабинети в моловете, а в спешните приемни отделения в болниците”, коментира д-р Димитър Петров, експерт на БЛС. Той допълва, че трябва да се предприемат мерки, за да се спре големият брой неосигурени, които ползват линейките за вход в здравната система, а включително и да има глоби за пациенти, които ползват лекарите от Спешна помощ за прегледи, които трябва да извършват личните лекари.

Кой пие много хапчета

Спешните мерки за пестене на пари в здравната каса, гласувани в началото на януари от правителството, вече са придобили законодателна дреха и в момента са на първо четене в парламента. Докато през януари те изглеждаха нечовешки и дискриминационни спрямо най-тежко болните с онкологични заболявания, защото текстовете предлагаха да се отлагат с поне една година новите лечения, за да не се натоварва финансово здравната каса, сега ситуацията е още по-лоша. Вместо поправка, текстовете са претърпели разширяване на обхвата – сега в тях се предлага, ако производителят не предостави отстъпка от цената на лекарството, то да не се плаща изобщо и това важи за всички медикаменти и всички заболявания.

“Най-смущаващи за всички нас са намеренията да се ограничат и без това недостатъчните средства за нашите медикаменти. Макар те да съставляват най-голям процент от разходите за лекарства (около 172 млн. лв. – бел. ред.), за нас си остават животоспасяващи. В този смисъл натрапваните сравнения  и формулировки в публичното пространство, относно големия разход на държавата за болните от рак звучат в разрез с хуманността”, отбелязва Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Мотивите си здравният министър прокламира публично. Според нея 60% от плащанията на НЗОК били само за лекарства.

Изчисленията й бяха публично опровергани в открито писмо от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. При бюджет на НЗОК от 2.8 млрд. лв. и общ бюджет за здравеопазване за 2013 г. от 3.4 млрд. лв., публичните разходи за лекарства са 927 млн. лв., или приблизително 33% от разходите на НЗОК и 27% от общите публични разходи.

“Публичните разходи за лекарства в страните от Източна Европа варират около 25% от обществените разходи. За да бъде коректно сравнението обаче, трябва да се отбележи, че съществена част от публичните разходи за лекарства – 154 млн. лв. от тези 927, се дължи на начисляването на ДДС върху всички плащания на НЗОК и болниците за лекарства. В Източна Европа няма държава, която да начислява такъв данък върху медикаментите. Така публичните разходи всъщност са 770 млн., или близо 23% от публичните разходи за здравеопазване, което е под нивата за Източна Европа”, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията.

Пациентите отбелязват, че ако отстъпките станат задължителни, при положение че цената на лекарствата в България е най-ниска в ЕС на ниво производител, много компании вече няма да предлагат медикаментите си и така управляващите ще лишат болните от достъп до терапия. Само през миналата година над 300 лекарства са с преустановени регистрации заради ниските цени.

“Да не говорим, че такава промяна е сериозна предпоставка за непрозрачност – как ще се договарят, ще вземе ли някой рушвет. За такива случаи останалите страни прилагат входни споразумения, гъвкаво договаряне с производителите, пакетни отстъпки и като цяло модели, които отсъстват в предлаганите промени”, отбелязва Хасърджиев.

Той допълва още един проблем – според проектозакона списъкът със заболяванията, за чието лечение плаща касата, вече ще се определя не от експертите в здравното министерство, а от надзорния съвет на здравната каса в зависимост от това дали има пари. В него участват четирима представители на държавата, единият от които е директорът на НАП, двама синдикалисти, двама от работодателските организации и един от пациентските. “Тяхната работа е да кажат дали има пари, а не да решават кой да се лекува и кой не”, смята Хасърджиев.


Карта на здравните недоразумения

Въпреки протестите на лекарите постановлението, с което правителството наложи месечни лимити за прием на болниците, още не е променено или отменено, а то се внася от здравния министър.

“В момента най-важното е да се каже ясно какво се прави с т.нар. надлимитна дейност – кога се плаща, дали след проверки от здравната каса, дали по медицинска целесъобразност или безусловно. Трябва да се знае, защото, ако болниците не получат парите за лекуваните над лимита пациенти, ще фалират за два месеца”, коментира д-р Петров.

Вторият проблем този месец е невъзможността на част от общопрактикуващите лекари да преглеждат от 1 юни, защото нямат специалност по обща медицина. На практика около 1 млн. българи би трябвало да останат без личен доктор, съответно без право на безплатен преглед, направления, лекарства и медицински услуги. Още в началото на годината здравният министър обеща, че ще има удължаване с 5 години на срока за специализация. Поправката обаче е заложена в 70-те страници промени и нямаше изгледи да бъде гласувана скоро. В началото на седмицата председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер внесе текста за разглеждане самостоятелно, за да опита да реши проблема от 1 юни.

В готвените промени в законите е заложено и създаването на Национална здравна карта. В текстовете за нея БЛС вижда много проблеми. Картата представлява снимка на болниците, медицинските практики и специалистите по области. Само че в тях не се казва какво се случва, ако в определена област не достигат лечебни заведения и специалисти.

“Затова пък там, където са повече, се залага селективно договаряне със здравната каса. Това ще бъде изключително субективен процес. Ние сме против, докато НЗОК е монополист, да си подбира лечебните заведения, с които сключва договор”, казва д-р Петров.

Има и още един притеснителен момент. Отварянето на нови болници ще се разрешава от здравния министър още на ниво инвестиционен проект. Това отново поражда опасения от субективизъм, които най-малкото могат да отблъснат инвеститори от България.

“Ако не искаме нови болници, би трябвало да дадем възможност за публично-частно партньорство или приватизация на съществуващите. Причината за големия брой нови частни клиники е тази – лекарите чакаха възможност за раздържавяване, не я видяха и си отвориха собствени клиники”, коментира д-р Петров.

На протеста си пред здравното министерство лекарите от Спешна помощ – София, поискаха оставката на здравния министър и обещаха, че ако исканията им за това да не бъде уволнен директорът им и по-високо заплащане не бъдат изпълнени, след един месец от 10 екипа сега София ще остане само 2 линейки. И двете са достатъчно описателни за това как ресорният министър се справя с програмата си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!