Евгения Адърска: Най-добрата инвестиция е профилактиката

news_9b22a498a950c09f8341d2899ecb198b
Социално значимите заболявания и как профилактиката им да стане приоритет в България. Според Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, всичко започва от отделната личност, ако системата има някакви недостатъци и това пряко влияе на пациентите, те трябва да се тези, които да я обърнат.

Ние нямаме най-топлото отношение към себе си и това рефлектира върху всичко. Ако аз отида и с мен N броя хора отидат и поискат да им бъде направен профилактичен преглед, дали системата няма да се реформира, попита тя.

Най- добрата инвестиция е профилактиката. Ако само гледаме цифрите, при всички случаи е по-добре. Всички трябва да искаме едно и също- пациенти, лекари, политици. Досега не е имало сериозно заявена политическа воля, след приемането на декларацията в парламента през 2008 година нищо не се е случило. Цялата научна мисъл е фокусирана върху това да се открива заболяването рано. Откакто резонно здравеопазването се възприема като икономическа дейност много неща се промениха и никой не беше подготвен за това. Но смятам, че  разумни решения могат да се намерят. Но, ако в тези разговори основната идея е ползата за обществото, веротяно ще се намерат разумни решения


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!