Евгения Адърска: В България имаме всички условия за успешно лечение на рака

10

В България имаме всички условия за успешно лечение на рака, заяви пред радио Фокус Евгения Адърска, председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.

“Късно откритото заболяване е проблем навсякъде по света. Това само подклажда лошата слава на болестта. Някой трябва да промени модела на поведение спрямо хората, болни от рак, да ги окуражи, да ги успокои. Да ги накара да съдействат на медицинския екип. Тогава чудото става. Пациентът трябва да вярва на своя лекар, иначе е в риск, независимо къде е решил да се лекува. Иначе европейските директиви отварят възможности за всеки да търси спасение, където реши, че е възможно”, каза тя пред Фокус.

Адърска допълни, че нашата система изисква потвърждение от експертите, че определен вид лечение не е по силите им.

“Как да го потвърдят, когато възможностите са идентични. Разликата е само в отношението към пациента. Да го променим, тогава. Тогава пациентите ще си остават у дома и ще се доверяват на своя лекар. Ще му бъдат партньор и резултатът ще е различен. Толкова ми е болно, когато не успявам да убедя в това хора, чийто живот е в опасност”, каза тя.

Според Адърска ключът е в желанието за успех на лечението и във вярата, че всичко е възможно.

“Не спирам да повтарям, че животът си струва всяко усилие. Хората се надяват на чудо, но чудесата се случват на онези, които вярват в тях”, посочи още председателят на Асоциацията на пациентите с онко заболявания.

Адърска изтъкна, че медицината се развива ежечасно и нашите лекари могат много. Проблемът единствено е, че липсва диалог и взаимно разбиране.

“Преди няколко години една определена група пациенти успяваше да доживее няколко месеца с болестта. Същата тази диагноза сега позволява на болните да обсъждат със своя лекар кога е удачно да имат деца. Сами преценете дали ракът е присъда”, обясни още Евгения Адърска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!