ECPC: Проучване за храненето при пациенти с онкологични заболявания (2016).

25

Въведение: защо се поставя акцент върху храненето в онкологията?

Храненето е основен аспект на терапевтичния курс за пациенти с рак. То благоприятства терапевтичния курс, като допринася за подобряване на физическото състояние на пациента и му позволява да се подложи на лечение и по-добре да понесе неговите негативни последствия, а в по-широк смисъл — помага на организма да се справи с болестта.

Наличните доказателства са ясни по отношение на значителните и измерими предимства от правилните подходи на хранене по няколко резултата, получени от онкоболните. 

По-конкретно, адекватно хранене може: 

  • да предотврати загуба на тегло и да помогне при покачване на тегло;
  • да подобри спазването на лечението и да намали съпътстващите ефекти;
  • да подобри ефективността на противораковата терапия;
  • да подобри физическото състояние, издръжливостта и качеството на живот;
  • да предотврати развитието на сериозни състояния като кахексия по време на лечението. 

Цели на проучването

Като се има предвид насочеността върху рака и неговото лечение, храненето често се пренебрегва, като пациентът и неговото семейството остават със съмнения, въпроси и нужда от практически насоки за това как той ежедневно да се храни по-добре, особено по време на лечението. 

Това е свързано с ниската заинтересованост на лекарите към хранителните аспекти на лечението на пациентите им и с недостатъчното ниво на информираност за отрицателното въздействие на тези проблеми върху прогнозирането на болестта и качеството на живот на пациентите.

От своя страна, пациентите също не са наясно, че техният хранителен статус може да определи реакцията им към лечението, ремисията на болестта и общата преживяемост. Често пациентите са заинтересовани да знаят повече, но те се чувстват неудобно да питат; те биха искали да получат повече отговори, но са оставени сами с въпросите си.

Настоящото проучване има за цел:

  • да измери степента на осведоменост на онкоболните пациенти за значението на храненето по време на онкологично лечение;
  • да открие чрез отговорите на пациентите дали и доколко проблемите с храненето по време и след онкологичното лечение се възприемат като важни от лекаря.

Резултатите ще помогнат да се разбере какви са усилията, които трябва да се положат от асоциациите и здравните институции, необходими за попълване на всички пропуски от информация/обучение и да се отговори на нуждите от хуманното отношение към тях при хранене, които са все още в голяма степен, затрупани от безразличие и погрешна информация. Това изследване е резултат от съвместните усилия на международни експерти по клинично хранене и метаболизъм и експерти по комуникации; съдържанието е структурирано въз основа на наличните научни доказателства и най-новия документ на ESMO за храненето и рака (Nutrition and Cancer, H. van Halteren, A. Jatoi. European Society for Medical Oncology, 2014 г. 
Ние се надяваме, че тази инициатива ще бъде добре приета от всички и че тя може да представлява първата стъпка в изграждането на общоевропейски курс за действие в подкрепа на храненето на онкоболните пациенти.

Благодарим Ви предварително за участието!

Проф. Франческо де Лоренцо
Президент на ECPC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!